Скульптори з різних міст України взяли участь у всеукраїнському пленері «Камінь. Алегорія» в Тернополі. Місцева влада запросила їх, щоб зробити подарунок мешканцям обласного центру до Дня міста, який святкують наприкінці серпня. Створено 12 алегоричних постатей, серед яких Кобзар, Минуле і Майбутнє, Свобода, Весна, Ангел із трипільською символікою тощо. За словами міського голови Тернополя Сергія Надала, це продовження традиції, початок якій було покладено 35 років тому, коли тут відбувся перший пленер. Скульптури його учасників досі прикрашають парк імені Шевченка.  
Цього року захід відбувався у парку «Топільче». «Ми ще думаємо: створити тут Алею скульптур чи кожній знайти окреме місце, — сказав Сергій Надал. — Постать Кобзаря, гадаю, могла би бути доречною при вході до Палацу культури «Березіль». Приємно, що у пленері взяли участь і скульптори з іменем, і молоді майстри. Гадаю, такі заходи у Тернополі стануть традиційними».
Відомого київського скульптора, автора більш як десяти пам’ятників та пам’ятних знаків у різних містах Володимира Шолудька я застала, коли він вносив останні штрихи у свою скульптуру «Український Паганіні». Вона присвячена відомому скрипалеві і композитору Богодару Которовичу. «На пленер мене запросив мій приятель, нині начальник міського управління культури і мистецтв Олександр Смик, — розповів митець. — Ідея присвятити свою роботу Богодару Которовичу виникла ще перед поїздкою до Тернополя, а вже тут, на місці, втілював свій задум. Головна героїня композиції — скрипка, а також український рушник і метелики. Історію з метеликами розповіла мені дружина композитора. На концерт Которовича 1999 року до Києва привезли велику цінність — скрипку Паганіні. До неї приставили охорону. В перерві біля інструмента раптом з’явилися три метелики. Чи прилетіли на звуки, чи то було якесь знамення — важко відповісти, але я вирішив внести цей елемент до своєї композиції. А взагалі у Тернополі працювалося комфортно. Матеріал — вапняк, він добрий у роботі».
На жаль, під час пленеру обірвалося життя відомого скульптора доцента Львівської академії мистецтв Григорія Кудлаєнка. В нього був інфаркт, лікарям не вдалося врятувати життя митця. Григорій Кудлаєнко брав участь у першому пленері 35 років тому. Нинішню його композицію «Минуле і Майбутнє» закінчили колеги. Скульптор залишив по собі у Тернополі цікаві роботи і світлу пам’ять.
Тернопільська область.
 
Володимир Шолудько вносить останні штрихи у свою композицію.


 Одна з робіт учасників пленеру.

Фото автора.