У цьому переконана народний депутат Ірина Суслова (партія «Воля», об’єднання «Самопоміч»), яка побувала на Кіровоградщині минулого четверга. Парламентарій відвідала Світловодськ і Знам’янку та зустрілася з кіровоградськими журналістами. Темою спілкування став проект бюджету на 2015 рік. Точніше, його певна невідповідність, за словами гості, очікуванням переважної частини українських громадян.

Народний депутат переконана: уряд запросто може залучити до бюджету понад сто мільярдів гривень, але чомусь не хоче цього робити. Як пояснила Ірина Суслова, вона та її однодумці пропонують Кабміну не економити на доплатах вчителям за класне керівництво та перевірку зошитів, на індексаціях зарплат і пенсій чи забезпеченні підручниками школярів, а включити до бюджету від 8 до 11 мільярдів гривень, які начебто йдуть як дотації шахтарям, а насправді — продовжують потрапляти до кишень окремих олігархів. Не підвищувати пенсійний вік та не скорочувати пенсії, а ліквідувати, врешті-решт, корупційні схеми, за якими ті ж українські олігархи уникають оподаткування щорічно на 70—80 мільярдів гривень. Не скасовувати безплатний проїзд та інші пільги для соціально незахищених, а провести реальну дооцінку приватизованих за безцінь протягом 2010—2014 рр. об’єктів, зокрема, обленерго та облгазів, гірничо-збагачувальних комбінатів та іншого держмайна, що додасть бюджету ще 15 мільярдів гривень.

Чимало може додати держбюджету і внесення змін до Податкового кодексу, законодавства про використання надр та тендерних закупівель. «Може, після таких рішень «раптом» виявиться, що згортати соціальні програми і не потрібно», — поставила Ірина Суслова нериторичне запитання.

За словами народного депутата, такі законопроекти вже внесені представниками її політичної сили до Верховної Ради, і їх прийняття залежатиме від політичної волі парламентаріїв.

Критикуючи такий нібито антисоціальний бюджет, Ірина Суслова, однак, визнала, що він запропонований урядом, «сформованим за квотним принципом», з представників політичних сил, що ввійшли до парламентської коаліції, в тому числі й об’єднання «Самопоміч».

Разом з тим вона категорично проти, щоб люди виходили на вулиці, бо це може ще більше дестабілізувати ситуацію в країні. За її словами, поки що представники партії «Воля» спробують не допустити прийняття запропонованого урядом антисоціального бюджету іншими, менш радикальними, але доступними методами.

А на прохання кіровоградських журналістів пояснити, як могла скластися ситуація, що партії, які пройшли до Верховної Ради завдяки Майдану, готові, як і їхні попередники, економити на людях, а не на олігархах, Ірина Суслова назвала це банальними зобов’язаннями перед спонсорами.

 

Кіровоград.

Фото автора.

Ірина Суслова разом із лідерами місцевих організацій партії «Воля» вимагає змін до проекту бюджету на 2015 рік.