На Херсонщині поховали ще один міжнародний фестиваль. Невдовзі після відмови проводити наприкінці серпня у Скадовську «Чорноморські ігри» аналогічну заяву зробила й дирекція міжнародного фестивалю сучасної музики «кРок у майбутнє», який останні п’ять літ щорічно відбувався у Херсоні. 2012-го його відвідали тринадцять відомих рок-гуртів, їх слухали понад п’ятдесят тисяч чоловік. Нинішнього року він мав пройти 29 червня, і організатори розіслали багатьом відомим європейським гуртам запрошення. Проте за два тижні їх довелося анулювати.

— Згоду на участь у фестивалі ми отримали від шістьох популярних команд з Росії, Італії, Фінляндії, Естонії. Та ми не отримали від міської влади обіцяних раніше гарантій з підготовки сценічного майданчика, освітлення та звукотехніки, до якості якої у рокерів завжди високі вимоги. Ми нікого не звинувачуємо — не склалося, отже, не склалося, — розповів кореспонденту «Голосу України» директор фестивалю керівник громадської організації «За майбутнє Херсона» Володимир Макуха.

У муніципальних чиновників своя позиція. Заступник міського голови Херсона Сергій Черевко розповсюдив заяву: «У переговорах між організатором та ініціатором фестивалю «кРок у майбутнє» Володимиром Макухою та представниками виконавчих органів міської влади не раз йшлося про те, що... органи місцевого самоврядування тісно співпрацюватимуть. Зі свого боку, міська влада була, безумовно, зобов’язана забезпечити охорону громадського порядку, благоустрій території, встановлення біотуалетів. Після концерту — прибирання, вивезення сміття та інші заходи з благоустрою. Крім того, організатори фестивалю звернулися до керівництва міста за вирішенням найголовнішого питання, без якого неможливе проведення такого представницького заходу — це залучення грошей на оплату сценічного, світлового та іншого мультимедійного обладнання. Не називаючи точних цифр навмисно, скажу лише, що сума обчислюється не десятками, а кількома сотнями тисяч гривень. Зрозуміло, що ні за законом, ні в умовах нинішньої економічної ситуації такі кошти вилучити з бюджету територіальної громади неможливо. Інші джерела, на які, мабуть, раніше спирався організатор фестивалю, також не дали змоги зібрати необхідну суму».

Звісно, шукати винного  можна довго. А фестивалю сучасної музики у Херсоні цьогоріч не буде. Директор «кРоку у майбутнє» Володимир Макуха не виключає, що його взагалі доведеться закрити: через раптову відмову від проведення фестивалю рок-гуртам довелося переглядати гастрольний графік, здавати квитки на літак, а це — збитки. І наступного разу вони на запрошення приїхати до Херсона просто не відгукнуться. А втративши фестиваль, місто втратило і часточку привабливості для туристів, разом з тими грошима, які вони залишають у місцевих готелях,  кав’ярнях і барах.

Херсон.