або Чому тернопільські депутати вкотре зігнорували інтереси виборців?
Виття сирен «швидкої», гавкання собак, майже півтисячі мисливців під стінами будинку обласної влади, звернення профспілкових організацій не змусили депутатів Тернопільської облради зібратися нарешті на засідання сесії, щоб прийняти бюджет на цей рік і вирішити майже сто інших нагальних для розвитку області питань. А збиралися вони з листопада минулого року. Саме тоді востаннє відбувалося засідання 45-ї сесії, яку досі не закрито. 
Призначене на друге липня продовження сесійного засідання не відбулося через відсутність кворуму: не вистачило шість голосів. Найменше депутатів зареєструвалося від найбільшої фракції ВО «Свободи» — 6 із 33. У керівника фракції Марії Чашки звичні аргументи: спершу введення 19 депутатів замість вибулих (16 з них — від «Свободи». — Авт.), тоді робота. Дарма виконувач обов’язків голови обласної ради Сергій Тарашевський, депутати Євген Дутка («Наша Україна»), Микола Пилипів та Світлана Демчук («Єдиний центр»), Зіновій Крушельницький (Блок Литвина), Павло Федик (Партія регіонів) та інші закликали свободівців знайти ще шість голосів, щоб розпочати сесію, цифра присутності депутатів змінилася хіба що у бік зменшення. Чимало депутатів, зрозумівши, що й цього разу каші не зварять, залишили сесійну залу, а голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний заявив: «Або працюйте, або злазьте з воза».
Та ось злазити ніхто не збирається. Принаймні, лише деякі депутати заявляють, що готові йти на перевибори. Інших ситуація, схоже, влаштовує. Принаймні та ж Марія Чашка під час перемовин заявила, що не бачить трагедії в тому, що бюджет не прийнято. Мовляв, критичної ситуації з виплатою ані зарплат, ані відпускних немає, медична допомога надається. Але якою ціною...
Це вже вдруге обласну раду пікетували мисливці і рибалки. «Сьогодні нас зібралося до півтисячі, — каже голова Тернопільського районного товариства мисливців і рибалок В’ячеслав Веселяк. — Всього в обласному товаристві вісім тисяч членів. 22 липня закінчується термін дії угоди про користування угіддями. Ми підготували усі необхідні документи для переукладання угоди. Рішення про це мають ухвалити депутати обласної ради, а вони ніяк не можуть зібратися. Хіба для цього їх люди обирали? Повірте, це крик душі, адже мисливці не лише полюють дичину. Ми підгодовуємо звірину. Взимку, коли все було завалено снігом, з рюкзаками, наповненими сіном, зерном, буряками, ішли в ліс. Відстрілюємо скажених лисиць, здичавілих псів, які становлять загрозу для людей. Нам важко зрозуміти, чому громадській організації на порожньому місці створюють проблему».
Своїми думками з журналістами після невдалої спроби скликати сесію поділився і голова облдержадміністрації Валентин Хоптян.
— Питання введення депутатів замість вибулих залежить від самих депутатів, — каже він. — Адже ТВК (це новий склад. — Авт.) мусить запросити списки депутатів та інші документи в держархіві, на це потрібні кошти, їх мають виділити з обласного бюджету, якого немає. Нам треба розв’язати багато нагальних проблем: про виділення землі під нове кладовище, сміттєзвалище, передання об’їзної дороги навколо Тернополя з міського балансу на державне обслуговування тощо. Є порозуміння з міським головою Сергієм Надалом, чого не скажеш про співпрацю з фракцією «Свободи» в обласній раді, яка щоразу висуває нові умови. Деякі члени фракції у розмові не приховують: вказівку не йти на сесію вони отримали з Києва і мусять дотримуватися партійної дисципліни. Але переговори тривають, сподіваємося, що найближчими днями сесія таки відбудеться.
 
Тернопільська область.
Фото автора.
Дослівно
Михайло Джус, в. о. директора обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф:
— В усіх областях центри створено з першого січня, у нас — в середині квітня і то через зміни до статуту, адже таке рішення мали б ухвалити депутати на сесії, а вони ніяк не можуть зібратися. Тепер майно з районів треба передати обласній раді, вона має прийняти його і передати в управління центру. Це питання гальмується. Мали б фінансуватися за принципом однієї дванадцятої бюджету минулого року, насправді у містах — за формулою одна десята, у районах — 8,6%. Коштів катастрофічно не вистачає: 17 мільйонів гривень на зарплати до кінця року (вже є затримки у виплаті), 12 мільйонів — на бензин, запчастини, енергоносії та інші господарські витрати. Вдосталь коштів лише на ліки, навіть забагато, тому ми попросили Кабмін перерозподілити їх на інші потреби. Зношуваність автомобілів — понад 70 відсотків, щоб забезпечити у сільській місцевості прибуття до хворого за 20 хвилин, не вистачає 86 машин. За останні два роки «швидка» обласного центру не отримала жодного нового автомобіля, тоді як в інших регіонах завдяки спільним зусиллям місцевої і центральної влади отримали їх по кілька десятків. У деяких районах приміщення станцій потребують капітального ремонту, гроші для цього має виділити обласна рада.
Мисливці та рибалки пікетують обласну раду.
Депутатам сигналять «швидкі».