Орнітологи б’ють на сполох: просто задля втіхи нових українців у Криму та у Присивашші на Херсонщині масово винищують останні гніздування степового журавля (на знімку), занесеного до Червоної книги та взятого під охорону згідно із Бернською та Боннською конвенціями, ратифікованими нашою державою. 

Обстеживши колонії рідкісних птахів під час нещодавньої експедиції, науковці виявили, що із 68 знайдених ними гніздувань 59 уже розорено людьми, а пташенята чи яйця викрадено. А оговтатися від такого страшного втручання у процес виведення потомства змогли лише три пари степових журавлів, які повторно відклали яйця.

— Браконьєри нищать не тільки колонії степового журавля: грабують також гнізда не менш рідкісного птаха — степової дрохви. Роблять вони це не з голоду, а на замовлення власників приватних зоопарків та розплідників, які в нашій державі стали дуже модні серед багатіїв. За яйце дрохви чи степового журавля вони платять від 18 до 60 доларів, за підросле пташеня, що вже адаптувалося до життя в неволі, ціна доходить і до тисячі доларів. А от непоправну шкоду природі, яку завдає такий «бізнес», у грошах оцінити годі, — обурюється директор ландшафтного парку «Кінбурнська коса» Зиновій Петрович.

— Мисливці за яйцями та пташенятами червонокнижних пернатих часом прикриваються якимись документами. Та посадовцям слід знати, що квоти на вилучення з дикої природи і дрохви, і степового журавля немає і бути не може. Натомість є чималі санкції: приміром, за відлов чи відстріл першої винний має сплатити двадцять тисяч гривень. Якби правоохоронці півдня України зайняли стосовно «ловців» не-

примиренну позицію, то і природі допомогли б, й істотно поповнили б штрафами та компенсаціями за шкоду, завдану навколишньому середовищу, бюджет, — додає директор заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко.

Однак міліція та екологічні служби Криму та Херсонщини перебувають у позиції байдужих спостерігачів: про затримання правоохоронцями браконьєрів, котрі ціле-спрямовано руйнують гніздування рідкісних птахів, абсолютно нічого не чути. Тим часом викрадання із гнізд насиджених яєць та збирання на них пташенят у Присивашші вже набули систематичного характеру і відбуваються з року в рік за участю організованих груп нелегальних «заробітчан». Утім, «бізнес» триватиме недовго — за якийсь час популяція степового журавля в Україні, якого держава зобов’язалася охороняти, просто зникне, констатують науковці.

 

Херсонська область.