Нещодавно в Брюсселі керівники європейських громад підписали Угоду мерів, під якою стоять автографи й представників місцевого самоврядування України. Прийнятий документ відкриває неабиякі можливості для наших міст.

Зокрема, президент Єврокомісії Хосе Мануель Баррозу надав учасникам форуму інформацію про нові ініціативи в сфері фінансування проектів з енергозбереження. До них можуть долучитися й українські громади. Власне, вони вже це роблять.
До прикладу, стотисячному Кам’янцю-Подільському ще декілька років тому вдалося потрапити до претендентів на отримання гранту від ЄС на утеплення однієї з міських шкіл навчально-виховного комплексу №16. Хоча процедура отримання коштів досить складна, вимагала неабияких зусиль від місцевих чиновників, котрі мали грамотно обґрунтувати потреби та продемонструвати чіткий план реалізації проекту, та нарешті гроші таки надійшли до міста. Уже декілька років поспіль у місті успішно реалізуються проекти в сфері теплопостачання, енергозбереження в бюджетних установах, школах і дитячих садочках із залученням коштів від Єврокомісії та НЕФКО, отож кам’янчани таки встигли завоювати довіру міжнародних донорів.
Літо — саме той час, коли освітні заклади намагаються провести ремонти, поліпшення. Сподівалися на початок робіт цього літа й у шістнадцятій. Приміщення збудоване за південним проектом — товщина стін лише 28 сантиметрів. Тому щозими учні мерзли в школі. Коли замінили дерев’яні вікна на пластикові, стало тепліше, але застоювалося повітря. Завдяки гранту в навчальному закладі планують здійснити сучасне ефективне утеплення стін, горища. Окрім того, хочуть встановити індивідуальний тепловий пункт із погодним регулюванням, щоб заклад брав стільки тепла, скільки йому потрібно, а після уроків та вночі ще й економив.
Минає ось уже півліта, а довгоочікувана модернізація не розпочалася. Виявляється, кошти міжнародного гранту «залягли» в казначействі.
Міський голова Михайло Сімашкевич на прес-конференції для місцевих ЗМІ назвав суму, якою не може скористатися школа. 
Це понад мільйон гривень, які виділили європейці, щоб допомогти створити для українських дітей — учнів школи №16 — належні умови навчання. 
На підставі чого казначейство наклало лапу на них? Це ж не бюджетні ресурси, які ділять на захищені та незахищені статті.
Літо — пора ремонтів — промине, і до зими громади прийдуть зі старими дірками... Чи переступлять першого вересня учні та педагоги поріг оновленої школи №16 в Кам’янці-Подільському? Якщо ні, то на яку довіру до нашої держави з боку міжнародних інвесторів, здобуту так нелегко місцевим самоврядуванням, маємо сподіватися?!
 
Кам’янець-Подільський.