Таке заявив у Тернопільському прес-клубі міський голова Чорткова Михайло Вербіцький.

— Громада хоче розвиватися, залучати інвестиції, створювати робочі місця, а за нинішнього статусу робити це складно, — вважає міський голова. — Маємо кошти, але розпоряджатися ними не можемо: платіжки лежать у Держказначействі ще з кінця квітня. Податки йдуть у центр, а звідти вже розпоряджаються: хочуть — дадуть дотації, хочуть — не дадуть, та ще позику примушують брати. Та не потрібні нам дотації. Була б змога залишати у міському бюджеті 75 відсотків прибутку на податок з фізичних осіб, яку мають міста обласного підпорядкування, і ми самі дали б собі раду. Але комусь, мабуть, вигідно тримати міста на короткому повідку і час від часу його смикати.
За словами Михайла Вербіцького, найбільші підприємства району —Чортківський цукровий завод, Марилівський спиртовий — зареєстровані в інших містах, і податки йдуть туди. «Нам залишаються нечистоти», — каже він. До речі, це характерно не лише для Чорткова. Останнім часом з Тернополя в інші міста перереєструвалося понад триста підприємств. Вони продовжують працювати на території обласного центру, але податки отримують інші. Проте і податківці, і центральна влада дивляться на це крізь пальці.
На думку депутата обласної ради, голови робочої групи з підготовки пропозицій щодо вдосконалення адміністративно-територіального устрою Тернопільської області Леоніда Бицюри, адміністративно-територіальна реформа в Україні має реалізовуватися першою, стати фундаментом для проведення інших реформ. Те, що нині відбувається, не прив’язане до територій, розбалансовує господарство області, міста виживають в агресивному середовищі.
До речі, в області, окрім Тернополя, жодне місто не має статусу обласного підпорядкування, а таких в Україні 180. Чортків був пробним каменем і невдалим.
Однак рук у Чорткові не опускають. Як повідомив журналістам співавтор проекту постанови Верховної Ради про надання Чорткову статусу міста обласного підпорядкування Руслан Кулик, у парламенті зареєстровано новий законопроект про це. Мають надію, що народні депутати встигнуть розглянути його ще у липні.
 
Тернопільська область.
Довідково
Статус міста обласного підпорядкування дає змогу поліпшити бюджетні позиції, стати гнучкішим, привабливішим для інвесторів. На такий статус на Тернопільщині, крім Чорткова, претендують Кременець і Бережани.