У четвер під час сесії депутати Рівненської облради розглянули низку питань, що стосуються життєдіяльності регіону. Зокрема, внесено зміни до обласного бюджету на 2013 рік, затверджено три нових регіональних програми: стосовно зайнятості населення на період до 2017 року, обласну програму запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та захисту населення і територій у разі їх виникнення на 2013—2017 роки, програму забезпечення поінформованості населення та сприяння розвитку інформаційного простору на 2013—2015 роки, внесено зміни ще до п’яти обласних програм.

Однак є й проблеми, які можна вирішити лише на законодавчому рівні. До таких, вважають депутати, належить необхідність законодавчо врегулювати питання видобутку бурштину на родовищах, які не мають промислового значення. Адже ліси північних районів Рівненщини, де є поклади «сонячного каменю», потерпають від незаконних старателів, які руйнують цілі екосистеми регіону. Вже виявлено 150 гектарів земель лісового фонду і сільськогосподарського призначення, порушених внаслідок незаконного видобутку бурштину. Боротьба з незаконними старателями не дає належного ефекту. Вихід із цієї ситуації депутати вбачають у тому, щоб зацікавити людей зробити видобуток бурштину легальним бізнесом.

— Однак на цьому шляху є ряд перепон, — каже голова Рівненської облради Юрій Кічатий (на знімку). — Одна з них криється, як не дивно, у «Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами», затвердженому постановою Кабінету Міністрів від 30.05.2011 №615. У ньому передбачене певне спрощення отримання спеціальних дозволів для видобутку бурштину-сирцю на ділянках, які не мають промислового значення та розмір яких не перевищує один гектар, без проведення процедури аукціону. Але перелік таких ділянок Держгеонадра досі не визначив. Цього не передбачено також у жодному нормативному чи законодавчому акті. Відтак згаданий пункт «Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами» на сьогодні залишається формальним і не має практичного застосування. Тож депутати звернулися до Кабміну і парламенту з проханням законодавчо врегулювати питання видобутку бурштину на родовищах, які не мають промислового значення. Сподіваємося, що нас почують, бо це дуже актуальна для нашого регіону проблема.

Жваву дискусію серед депутатів викликав оприлюднений у ЗМІ лист до Міністерства культури від 11.01.2013 №187/1/1-13, в якому Мінфін пропонує «встановити економічно обґрунтовану, на рівні, не нижчому за собівартість, плату за навчання дітей у школах естетичного виховання». На думку депутатів, запровадження такої «економічно обґрунтованої» плати в рази зменшить кількість учнів у музичних та художніх школах, а навчання у них для дітей з незаможних родин стане просто неможливим.

— Що робитимуть діти і підлітки, якщо у них заберуть можливість займатися творчістю? — каже депутат Рівненської обласної ради, заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська (на знімку). — Вони підпадуть під вплив вулиці. Ми у нашому місті підрахували: за кількості тисячі учнів та сотні вчителів у музичній школі така «економічно обґрунтована» батьківська плата на популярні спеціальності — фортепіано і гітара — становитиме 700—800 гривень на місяць, тоді як зараз вона близько ста гривень. Більша половина батьків не зможе навчати своїх дітей — їм це буде не по кишені. А якщо зменшиться кількість дітей у музшколі, то й відповідно збільшиться «економічно обґрунтована» плата. До речі, дві з половиною тисячі дітей Рівного нині системно зайняті естетичним вихованням у двох музичних та художній школах.

— Інша річ, що нині батьківська плата низька, її можна трохи підвищити, щоб хоч трохи зняти навантаження на бюджет, але в розумних рамках, —продовжує Галина Кульчинська. — Але не збільшувати її у рази, щоб відвернути, причому вимушено, дітей від естетичного виховання. Тому ми підготували звернення до Президента України з цього питання. Тим паче що нинішній рік глава держави оголосив Роком дитячої творчості.

 

Рівне.

Нашій колезі — власному кореспонденту газети «Голос України» у Рівненській області, заслуженому журналісту України Олександрі Юрковій (на знімку) вручена Почесна відзнака Рівненської обласної ради. Нею відзначають мешканців Рівненщини, які мають заслуги перед територіальною громадою області.

Вл. інф.