Учора запорізький академічний театр ім. В. Магара закрив 84-й сезон прем’єрою вистави «Леді Гамільтон» у постановці Євгена Головатюка.

Історія кохання Емми Гамільтон і адмірала Нельсона, що ввійшла в золотий фонд світових сюжетів, давно цікавила режисера. Для драматургічної розробки цієї теми було запрошено Михайла Рогожина з Москви. Знаючи колектив магарівців не перший рік, театральний критик і драматург охоче взявся за написання такої п’єси. Тим більше що його авторське бачення образу леді Гамільтон збіглося з режисерським — роль створювалася спеціально для актриси Оксани Туріянської. Вибір героїні став безпомилковим — вона створила прекрасний сценічний образ жінки, яка вміла кохати і бути коханою. Гідною підтримкою її образу стали роботи І. Смолія (Шерідан), М. Коновалова (сер Гамільтон), артистів А. Попудренка та М. Ігнатьєва (адмірал Нельсон), Є. Козьмика (Хоарден), С. Ромашко (Неаполітанська королева), В. Павелка (сер Грінвілл), А. Косодія (Ромні). Блискучим тлом романтичних подій стала наповнена духом романтизму сценографія (художник — В. Слонов), витримані в стилі епохи костюми (художник І. Кохан), музичне оформлення (Д. Савенко) та пластичні сцени (Т. Астаф’єва). Прем’єра зібрала аншлаг.

Приємним доповненням до фіналу 84-го сезону стали нагороди ХХІ фестивалю-конкурсу на вищу театральну нагороду Придніпров’я «Січеславна-2013».

Переможцем «Надії Січеславни» в номінації «Краща чоловіча роль» став молодий актор Михайло Савицький (Жульєн Сорель — «1830» за романом Стендаля «Червоне та чорне», автор інсценізації та режисер В. Попов). Диплом «Діти Надії Січеславни» отримав Микитка Павелко (Хлопчик-парижанин — «1830»). Тетяна Єрентюк як актриса, автор композиції та режисер стала переможцем «Січеславни» в номінації «Краща камерна вистава» (моновистава «Марина» за творами М. Цвєтаєвої). Директор театру В. Слонов отримав диплом у номінації «Кращий директор». Артиста Вадима Кир’яна було відзначено дипломом за «Кращу роль у виставі для дітей» (Кіт — «Кіт у чоботях» С. Прокоф’євої, Г. Сапгіра), а Наталія Зубик здобула диплом за «Кращу жіночу роль ІІ плану» (Матильда де Ла Моль — «1830»).

Урочисте завершення творчого року відбулося, та життя в театрі не зупиняється. У найближчих планах — показ театралізованого видовища на воді «Чари купальської ночі», постановка театралізованого дійства просто неба «Хрещення Київської Русі», закриття дитячого театрального сезону «Королівським балом», а також підготовка до ювілейного сезону, однією з перших прем’єр якого стане вистава «Тев’є-молочник».

Запоріжжя.

Леді — Оксана Туріянська, адмірал Нельсон — Максим Ігнатьєв.

Фото Олега ВАЛИКА.