Так вважає народний депутат Іштван Гайдош. Для представників угорської громади України саме знання державної мови має величезне значення, адже це важлива передумова для того, щоб вони змогли самовиразитися, досягти кар’єрного зростання на своїй рідній землі, стати повноцінною частиною українського суспільства та брати активну участь у розбудові європейської України. Виходячи з цього, народний депутат звернувся до міністра освіти і науки України Дмитра Табачника з проханням надати дозвіл у школах з угорською мовою навчання передбачити уроки, на яких планують вивчення другої іноземної мови, на вивчення мови української.
Як повідомили «Голосу України» у прес-службі народного обранця, він вважає, що в такий спосіб можна покращити рівень засвоєння української мови: по-перше, шляхом удосконалення програм, методики викладання, запровадження нових методів та прийомів у цій сфері, а по-друге, підвищенню ефективності цієї роботи сприяло б те, щоб були виділені додаткові години на вивчення державної мови в угорськомовних школах Закарпаття і там, де вони, можливо, є.
Водночас Іштван Гайдош нагадав, що з 2013-2014 навчального року з п’ятого класу запроваджується обов’язкове вивчення другої іноземної мови. Тому він вважає, що у школах з угорською мовою навчання доцільно було б виділити години, відведені на вивчення другої іноземної, на вивчення державної мови. На думку народного депутата, завдяки цьому можна було б збільшити кількість уроків, підвищити ефективність викладання української мови, не збільшуючи вже запланованого навантаження на учнів. А це має велике значення, адже в угорських школах діти вже тепер повинні засвоїти три мови: рідну, державну українську та іноземну.
Іштван Гайдош, який чудово володіє українською мовою, ще раз наголошує: щоб реалізувати свій потенціал, угорці України повинні добре знати державну мову. На його думку, з представників молодого покоління мають вирости майбутні керівники, менеджери, державні службовці, лікарі, юристи, котрі стануть лідерами громади, такі кваліфіковані кадри, котрі ні в чому не поступаються своїм ровесникам — представникам титульної нації. «Насправді ті, хто з політичних, виборчих мотивів ратує за те, що угорцям достатньо знати лише рідну та англійську мови, хочуть загнати угорців України в резервацію», — особливо підкреслює член фракції Партії регіонів Іштван Гайдош.
Варто також зауважити, що угорська належить до угро-фінської групи мов, а тому її носіям дуже важко вивчати мови слов’янські — й українську також. Як і українцям — угорську. Щоправда, за довгі століття життя поруч закарпатці низинних районів угорську розуміють і розмовляють досить пристойно.
 
Закарпатська область.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
На знімку: Іштван Гайдош.
Фото з архіву автора.