Обмежена освіта -- причина неповноцінного мислення.
 
Подібно вічно живій поемі "Мертві душі", що не вмістила свій зміст в одній частині (томі), байка "Лебідь, Щука і Рак", як стало тепер відомо, теж має дві частини. Вірніше, два варіанти, з яких, один -- загальновідомий, другий... Його випадково виявили в рукописній спадщині Івана Андрійовича Крилова у зв'язку з підготовкою, що почалася, до святкування 200-річного ювілею написання цієї байки.
 
Як усі знають, ось уже скоро двісті років основною діючою особою байки є Віз, в який впряглися Лебідь, Щука і Рак, щоб везти на ньому своє майно, котре на спині нести важко. Тим паче що ні в кого з них немає такої спини, що була б, якщо не ширша, те хоча б не менша за Віз.
 
Однак Віз вони навіть не зрушили з місця! Тому що результуюча їхніх сил, через тяжіння у взаємовиключні боки, виявилася рівною нулю. Тому мораль першого варіанта байки відома і зрозуміла: щоб Віз рушив у потрібному всім напрямку або хоча б тільки зрушив з місця, тягти його потрібно спільними зусиллями в одному, загальному, напрямку.
 
У виявленому, другому, варіанті байки головними діючими особами є таки вони ж -- Лебідь, Рак і Щука, однак у Віз уже не самі вони впряглися, а впріг їхній Хазяїн, до того ж усіх як водоплавних, тому що Віз перебував у болоті й потрібно було його витягти перш ніж тягти.
 
Дивлячись на Віз і на трійку, що безглуздо тіпалася, рвалася вгору й задкувала, і в усі різні боки, і бачачи, що Віз і нині там, Хазяїн обрізав постромок, яким Лебідь, що найбільше створював даремного шуму марним ляскотом крил, був прив'язаний до Воза, так що він одразу злетів мало не до хмари, Щуку кинув в озеро (болото було краєм озера), а Рака залишив при Возі, сторожити його. Щоб не покотили якісь в'юнкі В'юни і премудрі Піскарі з озера, в яке болото переходило далі. Загалом, поки він, Хазяїн, підбере замість Рака якогось Черепаха, здатного витягти Віз і допхати його до того місця, де можна було б впрягти в нього якогось Вола, теж болотного. І тягти Віз далі, у прерії. З пампасами які.
 
Тим паче що підходящих черепахів, і те саме волів, з підходящої для прив'язки до Воза шиєю, довго шукати в болоті не потрібно: болото взагалі батьківщина черепах з будь-якою потрібною шиєю для будь-якого ярма.