Підвищення акцизу на пиво в Україні до 2,5 гривні за літр не буде обтяжливим, оскільки нині в Білорусі подібний податок становить 3,7 гривні, а в Росії — 4,5 гривні. Про це повідомив на прес-конференції у Чернігові народний депутат України Валерій Дубіль. Водночас, на його думку, незначне здорожчання пива зменшить молодіжний алкоголізм. Крім того, бюджет держави отримає додатково чотири мільярди гривень, які треба спрямувати на охорону здоров’я.
В. Дубіль вважає, що підвищенням акцизу на пиво необхідно розв’язати проблему завершення будівництва лікувального спеціалізованого комплексу для дітей «Охматдит», на введення якого в експлуатацію треба 1,9 мільярда гривень.
— В Україні медицина виявляє щороку 1500—2000 онкохворих дітей, — повідомив політик. — 150 із них потребують пересадки кісткового мозку. На жаль, допомогу отримують лише 30—40 дітей. Операції за кордоном коштують 150 тисяч євро. Більшість хворих дітей гине, перебуваючи у черзі на професійне лікування.
За словами В. Дубіля, нині підготовлені відповідні законопроекти і більшість народних депутатів готові за них проголосувати. Хоча наразі цей процес гальмується деякими лобістами пивної галузі.
Підтримав ідею колеги на прес-конференції і народний депутат України Сергій Аверченко. Він вчився у школі-інтернаті й добре знає, що багато його колишніх однокласників втратили здоров’я, життя через доступність алкоголю. Народний депутат вважає, що для рішучої боротьби з дитячим алкоголізмом необхідно, насамперед, прийняти низку законодавчих актів, підняти акцизи на пиво, горілку.
Чернігів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Валерій Дубіль.
 
 
Сергій Аверченко.
Фото автора.