22 лютого під час Маршу Гідності на Московському проспекті біля станції метро «Маршала Жукова» сталася жахлива трагедія. Як тільки рушила хода людей — вибухнула бомба. У прес-службі МВС повідомили про загибель двох людей: міліціонера і активіста Євромайдану. Нині у лікарнях міста в тяжкому стані перебуває ще 12 поранених.
 Як написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» радник міністра МВС Антон Геращенко, в купі снігу біля дороги, якою мали йти патріотично налаштовані харків’яни, заздалегідь було заховано вибуховий пристрій направленої дії, керований дистанційно. «Коли голова колони демонстрантів порівнялася з заметом, стався вибух. За фактом розпочато кримінальне провадження за статтею 258 Кримінального кодексу України (терористичний акт). Матеріали справи направлено до Служби безпеки України», — написав він.
23 лютого у місті — День жалоби
Про це напередодні повідомив харківський міський голова Геннадій Кернес. У місті на будівлях приспущено прапори, скасовано розважальні заходи. Загальноміська хвилина мовчання за загиблими в теракті біля Палацу спорту відбулася о 13.00. У цей час зупинився рух міського транспорту, водії натискали клаксони.
— Немає таких політичних цілей, заради яких можна підкладати й підривати бомби поруч із мирними харків’янами, — йдеться у зверненні харківського міського голови Геннадія Кернеса. — Харків завжди був толерантним містом, у нас ніколи не було конфліктів на національному або міжконфесійному ґрунті. Ми завжди знаходили порозуміння один з одним. І те, що відбулося сьогодні, — я певен, привнесено до Харкова ззовні. А ті, хто за допомогою таких акцій думає розхитати ситуацію в місті, певен, свого не доб’ються. Харків був, є й буде невід’ємною частиною України».
Нині у різних медустановах міста перебувають десять людей, які постраждали від вибуху біля Палацу спорту, — повідомила заступник міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан. За її словами, вісім поранених доставлено до лікарень автомобілями швидкої допомоги, двоє звернулися самі. Потерпілі перебувають у міських лікарнях №17, 25, в обласній дитячій клінічній лікарні, деяких співробітників міліції доправили до військового шпиталю. Потерпілим з тяжкими пораненнями надають допомогу в міській лікарні швидкої і невідкладної допомоги.
С. Горбунова-Рубан підтвердила, що потерпілі дістали поранення осколкового характеру. У них травмовані руки, ноги, черевна порожнина, є черепно-мозкові травми. Наразі їм роблять операції, витягають осколки. Все необхідне для надання допомоги пораненим у медиків є, всіма необхідними ліками вони забезпечені.
У зв’язку з вибухом, що стався в неділю в Харкові, у місті розпочато антитерористичну операцію. Про це напередодні повідомив секретар РНБО України Олександр Турчинов. У місті запроваджено найвищий рівень терористичної загрози.
Для координації розслідування обставин терористичного акту генпрокурор направив у Харків свого заступника Володимира Гузиря. Прокуратура Харківської області почала кримінальне провадження за ст. 258 КК України — терористичний акт. Співробітниками СБУ затримані особи, які можуть бути причетні до підготовки і скоєння злочинів терористичного спрямування в Харкові. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив радник голови Служби безпеки Маркіян Лубківський.
Так, під час спроби вчинити задумане затримано чотирьох людей, які готували обстріл з реактивного піхотного вогнемета «Шмель» клубу, де часто збираються воїни АТО та волонтери, а також одного з торговельних центрів міста. Планувалися й інші диверсійні та терористичні заходи.
— Вогнемет «Шмель» російського виробництва вилучено. За свідченнями затриманих, його отримав ватажок групи в Бєлгороді (Російська Федерація). Силовиками в тісній взаємодії проводяться екстрені й широкомасштабні контртерористичні заходи, — повідомив М. Лубківський. Він також виклав на своїй сторінці фото знешкодження бойовиків, які планували вищевказані теракти в Харкові. На що «Харківські партизани» у мережах Інтернет відповіли категорично: вони жодним чином не причетні до цього терористичного акту.
Олександр ПЕКНИЙ.
Микола КОСИЙ.
Харків. На місці трагедії.
Фото Володимира АНДРЄЄВА/УНІАН.
Коли верстався номер
Правоохоронці розглядають дві версії теракту в Харкові. Про це повідомив заступник Генерального прокурора України Володимир Гузир. За словами В. Гузиря, перша версія — проведення теракту для дестабілізації ситуації в регіоні організацією, яка називає себе «Харківськими партизанами». Друга версія — це проведення теракту з метою дестабілізації ситуації в регіоні, але іншою організацією.
Як розповів прокурор області Юрій Данильченко, за даними експерта, вибухнула протипіхотна міна з радіокерованим пристроєм. Тротиловий еквівалент вибуху — 2 кг. Також правоохоронці зазначили, що частина осколків міни припала на автомобіль «Газель», що проїжджав поряд, і це скоротило кількість постраждалих. Сама машина була буквально посічена осколками.
І ще. 15-річний підліток, який постраждав під час вибуху біля Палацу спорту 22 лютого, помер у лікарні швидкої і невідкладної допомоги. Це вже третя жертва теракту.