Кіровоградщині є чим пишатися. Плановий показник введення в експлуатацію житла, який було встановлено для області на 2012 рік, перевиконано. За плану 100 тис. кв. м фактично ввели 129,9 тис. 
кв. м. Крім того, загальний обсяг введеного в експлуатацію житла на території області торік становив 170,9 відсотка до показника 2011 року. За темпами введення в експлуатацію житла область увійшла в першу п’ятірку регіонів України.  Перевиконання річного плану забезпечили лише десять територій із двадцяти п’яти: Кіровоградський, Олександрівський, Світловодський, Онуфріївський, Голованівський, Петрівський, Олександрійський та Устинівський райони, міста Кіровоград та Олександрія.
Зрозуміло, що без державної підтримки тут не обійтися, адже не всі земельні та проектні організації готові зрозуміти нагальність проблеми і спуститися у своїх тарифах та розцінках від позахмарних висот до реальних земних при виконанні належних робіт, принаймні для сільських, селищних, міських рад. Адже від цього залежить уся подальша діяльність у цій галузі: і фізичних та юридичних осіб — забудовників, і інвесторів, і, врешті, тих самих проектних та будівельних організацій.
На думку голови обласної ради Миколи Ковальчука, довести до керівників органів місцевого самоврядування вимоги щодо необхідності якнайшвидшого та в найширших обсягах забезпечення наявності в сільських, селищних та міських рад містобудівної документації — одне з нагальних на сьогодні питань. Саме відповідно до такої документації територіальні громади цих населених пунктів мають планувати свою життєдіяльність.
— Не дотримуючись вимог відповідних норм законодавства, ми порушуємо якість життя наших громадян, — переконаний Микола Ковальчук. Посприяти наведенню ладу на цій важливій ділянці на Кіровоградщині вирішили проведенням розширених онлайн-нарад, або іншими словами — вебінарів, в обласній раді. Крім кількох десятків віртуальних її учасників із районних студій, до роботи залучаються фахівці відповідних територіальних органів міністерств і відомств та структурних підрозділів ОДА. Перший в циклі тематичних вебінарів на тему «Містобудівна діяльність на території Кіровоградської області», організований обласною радою, допоміг не лише надати конкретні поради та рекомендації, а й започаткував напрацювання аналітичних даних щодо наявних проблем і прорахунків, зокрема — в законах та нормативних документах, які будуть покладені в основу наступних законодавчих ініціатив.
Але обійтися будівництвом лише соціально доступного житла не вдасться. Має ожити й запрацювати вся будівельна промисловість, у кожному населеному пункті. Першими кроками тут мають стати налагодження нормальної роботи державної служби земельного кадастру та забезпечення в усіх, без винятку, адміністративно-територіальних одиниць наявності належної містобудівної документації.
Кіровоградська область.
 
Факт
 
У рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України В. Януковича щодо забезпечення населення доступним житлом, на території Кіровоградської області в 2012 році міжвідомчою комісією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відібрано та затверджено чотири об’єкти.