На території Дніпропетровської області тривалий час діє організоване угрупування, що має чітку ієрархічну структуру, яке під прикриттям правоохоронних органів організувало злочинний «бізнес». У селах розбирають плити дорожнього покриття і здають скупникам з їх подальшою  реалізацією. Про це заявив народний депутат Олег Царьов. За півроку збитки, завдані державі діяльністю угруповання, становили близько 10 мільйонів гривень. Але замість очікуваної реакції з боку правоохоронців, останні намагаються розібратися з тими, хто прагне відстояти сільські дороги.

Доки грім не гряне

Першою «ластівкою» став тривожний сигнал від керівника громадського об’єднання «Голос народу міста Марганець» В. Рябцевої. «Наприкінці літа — початку осені минулого року під орудою чоловіка, який кермував чорною «SUBARU», група осіб демонтувала дорогу біля колишньої човнової станції Марганця, — повідомили в об’єднанні. — Наше усне звернення до працівників міської міліції залишилося без уваги».

Наприкінці року «загриміло» і в селі Весела Долина Криничанського району: там було остаточно демонтовано бетонну дорогу, що сполучала село з сусідньою Кіровкою. «Тепер жителі Веселої Долини відрізані від світу: ані магазину, ані аптеки, ані школи — щоб потрапити на заняття, дітям доводиться вдосвіта виходити з дому і пішки діставатися на навчання, — розповів голова Покровської сільради Юрій Романенко. — Хоча дорога перебуває на балансі сільради, її було шахрайським шляхом продано приватній особі як частину майна ОКП «Птахорадгосп Український», а пізніше — демонтовано».

Після звернення народного депутата Олега Царьова до голови Криничанської РДА Юрія Коваля, прокурора Криничанського району Вадима Кравченка, прокурора області Наталії Марчук прокурором Криничанського району було подано позов до районного суду про визнання незаконною угоди з продажу дороги і повернення її у власність Покровської сільради.

21 листопада в Томаківський райвідділ звернулася голова Преображенської сільської ради Любов Жук з проханням зупинити розкрадання залізобетонних плит, яке відбувалося шляхом демонтажу дороги біля кладовища в селі Преображенка. Працівники РВВС зловмисників нібито затримали, вилучили 27 плит, здали їх на відповідальне зберігання. Відомості було внесено до ЄРДР та розпочато досудове розслідування. Однак...

Міліція захищала злодіїв?

Уже в квітні нинішнього року Любов Жук знову заявила про демонтаж дороги. «Бетонні плити з дороги невідомі особи демонтують і привласнюють уже півроку, — зазначили вона. — 24 квітня, коли злодії нагрянули на демонтаж учергове, селяни Преображенки вийшли захищати дорогу власними силами».

Після того як стало відомо, що на місце події їде народний депутат по цьому округу Олег Царьов, організатори розбирання дороги поїхали. Міліція їх не затримала. Залишилися тільки кранівник та два водії. Олег Анатолійович заявляє: «Слідчо-оперативна група під керівництвом першого заступника начальника томаківської міліції Євгена Ковпака відпустила організаторів злочину, які пересувалися на чорній «SUBARY», і сховала у своєму автомобілі виконавців від розлючених селян».

— Міліція взагалі не працює. Вона приїхала, постояла. От їм зателефонували, напевно, хтось згори. Після цього вони зібралися і поїхали, — згадує житель Преображенки Сергій Ужва. — Співробітники міліції пішли до тих «невідомих організаторів» — хоча всі знають їх прізвища, знають, хто і де розбирає, — сіли до них в машину, вони про щось поговорили і все: хлопці поїхали. Залишилися тільки пішаки, які працювали ломами. Тут є земля, яку я обробляю власними руками. Приберуть дорогу — і я не зможу дістатися до своєї землі.

— Цією дорогою ходять мої діти, я прямую на могилу до своєї мами, усі користуються цим шляхом. Вона окільцьовує село. І якщо її забрати, то доведеться робити великий гак через центральну вулицю, щоб дістатися куди-небудь, — зазначила Людмила Прилуцька із села Преображенка. — Дорогу прокладав колгосп, наші батьки. Ми її дочекалися, а тепер приїхали чужі люди і забирають усе. Як можна було продати дорогу до села? Міліція не реагує. Одна надія — на народних депутатів. Якщо і вони не допоможуть — потрібно очікувати, що приїдуть розбирати й наші хати.

За словами селян, саме цю дорогу почали розбирати два тижні тому. Тоді люди приїхали і зупинили роботи. Через деякий час демонтажники знову нагрянули, завантажили плити в машини і спробували їх вивезти. «Ця проблема для нашого села — наймасштабніша, — каже мешканка Преображенки Тетяна Бондар. — Це все триває з минулої осені. Дороги розбирають, ми приїжджаємо, постоїмо, послухаємо, полякаємо. Вони їдуть, але потім знову повертаються».

Як розповів народний депутат України Олег Царьов, на місці він побачив, що в присутності міліції плити вантажили на машини, частину дороги було вже розібрано. Олег Царьов забрав документи на техніку — у нього були підстави сумніватися в тому, що правоохоронні органи проведуть усі необхідні дії. Депутат попросив затримати людей і техніку, пообіцявши наступного дня приїхати в Томаківський район.

Прокурори «борються», караван іде

— Після того, як я повернувся наступного дня, виявилося, що техніку і людей відпустили, а прокурора району, за словами секретаря, на місці немає. Я не повірив, зайшов у кабінет, помацав робоче місце — воно було тепле. Поцікавився: куди діли прокурора району — я за нього хвилююся! — каже Олег Царьов. — Жителі села показали, куди возили плити. Ми поїхали, питаючи людей, швидко знайшли місце на кордоні із Запорізькою областю. Виявилося, що цілий караван техніки їздить сюди з усієї Дніпропетровської області. Діє група — вона розбирає дороги, відвозить туди і там з нею розраховуються.

Депутату протягом декількох годин вдалося встановити ймовірних організаторів правопорушення, власників транспорту, місце найближчого зберігання та можливого скуповування демонтованих плит. Цілком можливо, що частину з них зберігають у агрофірмі «1 Травня» на території гаража в селищі Томаківка (станом на 26 квітня). Іншу частину плит, ймовірно, здано по 700 гривень за штуку ТОВ «Запорізький асфальтобетонний завод», розташованому на вулиці Мічуріна, 1-А в селі Високогірне Запорізької області.

— Загалом схема така: роблять фіктивний договір, його підписує фіктивний директор підприємства, печатка, що поставлена на документі, має одну назву, а код ОКПО зовсім іншого підприємства. Таке підприємство зареєстровано в 12-поверховій будівлі в Томаківському районі — де таких споруд просто немає, — коментує ситуацію народний депутат. — Абсурд видно неозброєним оком, але прокуратура на це закриває очі, не бажає враховувати, що ця дорога перебуває на балансі місцевої ради. Така однобока позиція вказує на те, що правоохоронні органи дуже активно задіяні в цій ситуації.

— За фактом демонтажу плит на території села Преображенка відповідно до вимог чинного законодавства розпочато досудове розслідування та внесено відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, — розповів заступник прокурора Томаківського району Олег Височин. — У зв’язку з таємницею слідства я не можу розголошувати певні оперативні напрацювання. Але хочу запевнити, що всі процесуальні рішення приймає слідчий і відповідний процесуальний керівник. Робота в цьому напрямку триває. За її результатами буде вжито всіх передбачених КПК заходів для встановлення істини щодо цього кримінального провадження.

Дорожні плити стануть «надгробними»? 

Тим часом до обласної прокуратури надійшла заява від одного з організаторів демонтажу дороги про те, що йому... перешкоджають у здійсненні підприємницької діяльності. За словами депутата, сьогодні Томаківська районна прокуратура намагається розпочати кримінальне провадження щодо мешканців села, які відстоювали свою дорогу і, можливо, щодо самого Царьова, який нібито перевищив свої повноваження, забравши документи.

— Нині розбирають дороги. Що завтра робитиме прокуратура і міліція: кришуватиме трансплантацію органів? — ставить запитання парламентарій. — Цьому треба покласти край! Я не відступлю, доки прокурора Томаківського району відправлять не на пенсію, а саме — у відставку! У ланцюжку, що складається з тих, хто скуповує крадене, демонтує плити і тих, хто їх покриває, найбільшу відповідальність мають нести ті, хто покривають.

За допомогою юристів приймальні народного депутата 17 жителів Преображенки подали звернення до районної і обласної прокуратури. Сільрада подала позовну заяву до Томаківський районний суд про визнання договору купівлі-продажу майна, до якого нібито належить і дорога, фіктивним і недійсним. Олег Царьов звернувся до СБУ, Генеральної прокуратури і МВС. Від усіх керівників отримав відповіді, що вони займаються цією проблемою, про підсумки розслідування буде повідомлено пізніше. Але, виходячи з наявного досвіду, депутат вважає, що лише тоді, коли обійде цих керівників особисто, реакція буде зовсім іншою.

— До мене звернулися інші народні депутати. З’ясувалося, що проблема має масовий характер, — заявив Олег Царьов. — Я готовий узагальнити всі ці питання і займатися ними не тільки в межах свого округу. Я піду на прийом до Генерального прокурора, у мене є підтримка всієї фракції Партії регіонів, у середу виступатиму в Верховній Раді — впевнений, що мене підтримає весь парламент незалежно від фракцій. Я дійду до Президента України! Коли люди розуміють, що не можуть звернутися до правоохоронних органів по захист, коли мешканці сіл, позбувшись роботи, пенсії, соціальних благ, можуть втратити ще й зв’язок зі світом — то такі дії підривають державність України.

Дніпропетровська область.

Довідка

Ринкова вартість однієї плити становить близько 1600 гривень. Укладання — ще стільки само. За даними Облавтодору, щоб відновити 300 метрів такої дороги потрібно буде 600 тисяч гривень.

Факт

Вартість капітального ремонту 1 квадратного метра демонтованої дороги в селі Преображенка становить 681 гривню. Усього викрадено 144 плити загальною площею 864 квадратних метри. Територіальній громаді села завдано збитків на суму 588 427 гривень.

Розбирання дороги 8 квітня.

Народний депутат Олег Царьов показав результати розслідування.

Фото надані прес-службою народного депутата О. Царьова.