У селі Романівка (Попільнянський район Житомирської області) відбулося всеукраїнське літературно-мистецьке свято «36-та Романівська весна», присвячене 118-й річниці від дня народження українського поета, перекладача і громадського діяча Максима Тадейовича Рильського. Свято відвідали народний депутат України від 63-го виборчого округу Анжеліка Лабунська (на знімку) разом із родиною відомого поета.

Урочистості розпочалися з відкриття пам’ятного знаку «Романівка. Батьківщина М.Т. Рильського» на в’їзді до села. «Романівська весна» вже давно стала одним із головних свят не лише для мешканців Попільнянського району, а й для всієї Житомирщини. Школи й заклади культури ретельно готуються до врочистого дня — проводяться відкриті уроки, присвячені пам’яті великого поета, серед школярів проходять конкурси читців поезії. Кожного року в день «Романівської весни» їм готує приємні сюрпризи родина митця. Цьогоріч і Анжеліка Лабунська подарувала юним переможцям «Оксфордську енциклопедію для школярів», а також інші призи.

«Я дуже рада, що перебуваю на вшануванні пам’яті й літературної спадщини Максима Тадейовича Рильського. Він уславив Україну не лише як геніальний поет, а й як талановитий перекладач. За два роки ми святкуватимемо 120-річчя від дня народження митця. Як народний депутат України я докладу всіх зусиль, щоб це свято було відзначено на державному рівні», — сказала у вітальному слові Анжеліка Лабунська.

«36-та Романівська весна» завершилася частуванням гостей свята юшкою, звареною за спеціальним рецептом родини Рильських, під віковою «Максимовою липою». Це місце для Максима Тадейовича було особливим — сюди він, тоді ще викладач місцевої школи, приходив не лише порибалити, а й провести час у роздумах.

Вл. інф.