У селі Мньові Чернігівського району, незважаючи на пік повені й підтоплення деяких вулиць, відбулися урочистості з нагоди відкриття монумента загиблим воїнам-односельцям. З Днем Перемоги у Великій Вітчизняній війні привітав на мітингу ветеранів, селян народний депутат України Владислав Атрошенко, який виділив кошти на пам’ятник. Так склалося, що в населеному пункті, з якого пішло на фронт понад 760 мешканців, до цього часу не було пам’ятної стели на честь героїв-визволителів. І ось завдяки турботі народного обранця більшість жителів Мньова змогли після відкриття монумента відшукати на плитах викарбувані прізвища своїх батьків, дідів, прадідів, які віддали життя за свободу рідних та близьких. В. Атрошенко вручив квіти, подарунки усім ветеранам, які дожили до нинішніх днів.

— Ми вдячні вам за те, що пройшли горнило війни і вижили, що живемо сьогодні завдяки вашому подвигу, — зазначив політик на заході. На його думку, нинішнє покоління українців не збудує потужну державу, якщо не буде патріотичним.

— Бути патріотом — це не тільки виключно говорити українською мовою або вдягати вишиванку, — підкреслив народний депутат. — Це, передусім пам’ятати подвиги своїх дідів і прадідів, передавати пам’ять про них наступним поколінням.

Щойно відкритий монумент освятив отець Василій.

На урочистостях з нагоди Дня Перемоги в селі також виступили голова Чернігівської райдержадміністрації Микола Ганжа, голова районної ради Михайло Литвин. Як зазначалося на мітингу, за героїзм під час переходу Дніпра — між Мньовом і Дніпровським — званням Героя Радянського Союзу відзначено понад 150 воїнів. Учасники заходу скуштували солдатської каші з польової кухні та пом’янули загиблих земляків.

...Народний депутат України в ці святкові дні побував у багатьох селах округу. Зазначимо, що завдяки ініціативі В. Атрошенка у Чернігівському, Ріпкинському районах та місті Чернігові започатковано акцію пам’яті «Відновимо разом обеліски і монументи визволителям». Кожна сільська територіальна громада уже отримала від народного депутата необхідні матеріали для ремонту пам’ятників загиблим у часи Великої Вітчизняної війни. Перед Днем Перемоги в окрузі проведена велика робота з упорядкування братських могил, плит із прізвищами односельців, які полягли на війні, та інших пам’ятних знаків. Ось і в невеличкому селі Юр’ївка у рамках акції оновлено і відреставровано пам’ятник Герою Радянського Союзу Олександру Бондарю. Біля могили командира ескадрильї В. Атрошенко подякував фронтовикам за їхню самопожертву, мужність у боях за рідну землю. Марії Яківні Загатній кількома днями раніше виповнилося 90 років, і вона була розчулена до сліз подарунком, квітами від народного депутата, сказаними ним теплими словами на адресу ветеранів.

 

Чернігівська область.

На знімку: народний депутат України Владислав Атрошенко вручає квіти та подарунок М. Загатній.

Фото автора.