Відділення профпатології та реабілітації потерпілих унаслідок аварії на ЧАЕС Запорізької обласної клінічної лікарні спеціалізується на виявленні захворювань, що виникли в результаті професійної діяльності, а також здійснюють ефективну реабілітацію пацієнтів. Тут прагнуть максимально відновити їхню працездатність — повернути до нормального продуктивного життя.

— Щороку близько тисячі запорожців проходять курс підтримувальної терапії в нашому відділенні, — каже його завідувачка Вікторія Тягла. — Серед них як потерпілі внаслідок Чорнобильської катастрофи, так і ті, хто отримав професійні захворювання на виробництві. Усі вони перебувають у нас на диспансерному обліку. 
Пацієнти відділення забезпечені необхідними медикаментами, а також отримують курс фізіотерапевтичних процедур і проходять діагностичні обстеження, навіть такі високотехнологічні та дорогі, як комп’ютерна томографія (КТ), магнітно-резонансна томографія (МРТ) та інші, безплатно.
За словами Вікторії Миколаївни, найбільше випадків професійних захворювань спостерігають у металургійній та машинобудівній галузях. Основні «постачальники» пацієнтів у відділення — «Запоріжсталь», «Дніпроспецсталь», «Алюмінієвий комбінат» (підприємство вже не здійснює промислову діяльність, але люди, які там пропрацювали раніше багато років, зараз страждають від отриманих на цьому виробництві профзахворювань), «Запорізький залізорудний комбінат», «Коксохім», «Вогнетрив», а також «Мотор Січ», «Запоріжтрансформатор» тощо.
Найпоширеніша для запорізького регіону професійна патологія — захворювання органів дихання. Серед них — токсико-пиловий бронхіт, астма, бронхіальна астма, рідше — пневмоконіоз. На другому місці — вібраційна хвороба, яку часто супроводжують захворювання периферичної нервової системи, а також — двостороння туговухість, викликана підвищеним рівнем шуму на робочому місці. Крім того, професійні захворювання поглиблюють супутні — соматичні, які прогресують саме у зв’язку з несприятливими умовами шкідливого виробництва.
 
Медсестра маніпуляційного кабінету Наталія Бережко.
Фото надане прес-службою ЗОКЛ.