В Івано-Франківській обласній філармонії відбулася зустріч з лауреатами Шевченківської премії — вихідцями з Прикарпаття.

Цієї премії удостоєні понад тридцять уродженців краю: письменники Дмитро Павличко, Роман Іваничук, Василь Герасим’юк, Степан Пушик, Ярема Гоян, Михайло Андрусяк, Тарас Мельничук, Роман Федорів, художники Опанас Заливаха, Василь Касіян, скульптор Василь Вільшук і архітектор Дмитро Сосновий, фотомитець Василь Пилип’юк, співачка Марія Стеф’юк, композитор Ганна Гаврилець, народна майстриня Ганна Василащук, актор Богдан Бенюк та інші.

Розпочався вечір із пісень, авторами слів до яких є лауреати. Виступи перепліталися із розповідями про присутніх у залі шевченківців, також згадували про тих, хто не зміг приїхати до Франківська і кого уже немає з нами.

Роман Іваничук сказав, що немає такої сторінки у нашій історії, якої б не торкнулися пророчі слова Кобзаря. «Ми живемо в час, коли Україна пробудилася у вогні. Наша держава стала солідарною, патріотичною, цілісною, попри релігійні уподобання, мовні чи звичаєві чинники. Всі українці стали на захист своєї Батьківщини». Пан Роман розповів, що підготував публіцистичну повість про Майдан, яку назвав Шевченковими словами «У вогні пробуджена». Твір вийде друком наступного року. Новими віршами поділився і В. Герасим’юк, він читав свою «майданівську» поезію. Вечір завершився спільним виконанням пісні «Пливе кача».

 

Івано-Франківська область.

Фото Миколи МАЦЮКА.

Зліва направо: прикарпатські лауреати-письменники Роман Іваничук (премія 1985 року), Михайло Андрусяк (2010), Василь Герасим’юк (2003).