Прилад для ранньої діагностики новоутворень на шкірі (меланоми) розробили науковці Вінницького національного технічного університету. Його випробовують в обласному онкологічному диспан-сері.
— Відмінність нашого приладу від світових аналогів у його високій ефективності, — каже один із винахідників доктор технічних наук, професор Василь Петрук. — Попередні дослідження показали, що достовірність результатів діагнозу становить 96 відсотків. Зарубіжні медики користуються приладами з результатом достовірності виявлення хвороби 50—80 відсотків.
Борис Балюх, завідувач кафедри онкології Вінницького національного медичного університету імені Пирогова, каже, що до роботи над приладом з діагностики меланоми спонукало збільшення числа захворювань. Приблизно в 300 пацієнтів на Вінниччині, які звертаються по допомогу до обласного онкологічного диспансеру, виявляють захворювання на рак шкіри. Але вже на пізніх стадіях. А це ускладнює лікування.
— Нині прилад працює у тестовому режимі, — каже Борис Балюх. — За його допомогою проведено понад двадцять випадків досліджень. Щоб пропонувати серійне виробництво, необхідно мати понад 200 досліджень. Тому така робота триватиме приблизно протягом року.
Новинку демонстрували на міжнародній виставці «Інноваційний прорив-2012». Як стверджує Василь Петрук, їхній прилад увійшов до числа п’яти кращих винаходів і отримав фінансування на продовження роботи за рахунок коштів американського наукового товариства.
 
Вінницька область.