Цю новину повідомив міністр екології та природних ресурсів України, куратор Закарпатської області від Кабміну Олег Проскуряков після нещодавнього відвідання полігона для твердих побутових відходів поблизу села Барвінок під Ужгородом.

Міністр разом із керівниками області, міста та району оглянув стан виконання робіт з рекультивації сміттєзвалища: на полігоні облаштовано захисний шар екрана з мінеральних ґрунтів на 80 відсотків необхідного рівня покриття, встановлено дренажну каналізацію для відведення фільтрату та здійснена пасивна дегазація. Залишилося виконати роботи з благоустрою (встановити огорожу, нагірну канаву, облаштувати постійні проїзди) та побудувати ставок-накопичувач.

— На роботи з рекультивації полігона було виділено понад 17 мільйонів гривень. 15 із них — з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища. Для завершення робіт на цьому об’єкті необхідно ще близько 4 мільйонів гривень. Нинішнього року Закарпаття ці гроші отримає, — запевнив Олег Проскуряков. — Після завершення першої черги робіт із рекультивації друга частина полігона діятиме ще майже рік. А поруч на земельній ділянці розглядаємо можливість реалізації проекту з будівництва сучасного заводу з переробки сміття.

— Після завершення рекультивації реалізовуватимемо нові проекти з утилізації сміття: будівництво та запуск сучасного підприємства з переробки відходів, що відповідатиме всім європейським нормам. Такі проекти проходять експертизу в Мінекології. Тільки після погодження зможемо розпочинати роботи. Тож це підприємство буде сучасним та, безумовно, безпечним для довкілля, — наголосив голова ОДА Олександр Ледида.

Закарпатська область.

Довіка прес-центру ОДА

Захоронення сміття, яке вивозиться з міста Ужгорода та Ужгородського району, здійснюється на полігоні твердих побутових відходів (ТПВ), розташованому на землях Баранинської сільської ради Ужгородського району поблизу села Барвінок. На сьогодні здійснюється експлуатація трьох карт складування та триває розробка четвертої. Потужність полігона становить 7249,1 тисячі куб. м сміття в неущільненому стані. Протягом усього терміну експлуатації на полігон завезено та захоронено 3448,4 тисячі куб. м сміття. Щоденні обсяги відходів — 760 куб. м.