Сімдесят років тому, в березні 1943 року, стався один із найкривавіших військових злочинів Другої світової війни. Німецькими загарбниками було знищено село Клубівку, розстріляно і живими спалено 506 жителів. І це не єдиний злочин за часів фашистської окупації проти цивільного населення Ріпкинського району.

«Наш святий обов’язок — пам’ятати про це масове жорстоке вбивство мирних людей і передати нашим дітям, що такі трагічні події не повинні більше повторитися, — наголосив народний депутат України Владислав Атрошенко (фракція Партії регіонів) на мітингу-реквіємі із вшанування жертв каральної акції фашистів у селі Клубівка Ріпкинського району. — Тож згадаймо сьогодні безневинно загиблих жителів усіх українських сіл, спалених гітлерівськими окупантами. Вічна їм і світла пам’ять».

Також Владислав Атрошенко зазначив, що до 70-річчя визволення Чернігівщини від німецько-фашистських загарбників та до Дня Перемоги ним започаткована акція «Відновимо разом обеліски і монументи визволителям». Ця акція проводитиметься в Чернігівському і Ріпкинському районах. 

Народний депутат особисто надасть 100 тисяч гривень для ремонту пам’ятників. Крім того, за тиждень Клубівський ФАП отримає медобладнання від парламентарія.

На мітингу-реквіємі виступили в. о. голови райдержадміністрації Сергій Мохнач, депутат обласної ради Іван Чаус, клубівський сільський голова Світлана Губар, депутат районної ради Валентин Павлов, учні Новояриловицької ЗОШ І—ІІІ ступенів. Учасники заходу вшанували пам’ять невинно загиблих хвилиною мовчання, поклали квіти до пам’ятника та до табличок з назвами 10 спалених сіл району. Потім відбулась поминальна літія за жертвами трагедії.

Фото автора.

Квіти від Владислава Атрошенка до пам’ятника загиблим.