За планами, останній загальний призов до української армії відбудеться восени 2013 року. Але у військкоматах Харківщини приписка молодих людей триває. У зв’язку з переходом армії на контрактну службу нинішні юнаки солдатами-строковиками ніколи не стануть.
Цієї весни в області 120 осіб виявили бажання укласти контракт. 32 із них, серед яких п’ять дівчат, уже зробили це і несуть службу. Нині перший контракт для рядового складу підписується на три роки, старшинського — на п’ять, середня зарплата — 1800 гривень, розповів заступник Харківського обласного військового комісара Юрій Калгушкін.
У кожному районному й обласному військкоматах є перелік вакантних посад. Тих, хто вибрав для себе контрактну службу, чекає нелегкий іспит. Спочатку треба пройти перевірку фізичної підготовки, після — професійно-психологічний відбір.
Дівчата можуть нести контрактну службу планшетистками, телеграфістками, медсестрами, але зараз дедалі більше представниць прекрасної статі прагнуть потрапити у десантні війська і стрибати з парашутом. Хлопців приваблюють Військово-Морські сили, ПДВ, спецпідрозділи, льотні частини. За словами Юрія Калгушкіна, саме в льотному та льотно-технічному складі у контрактників найбільше грошове забезпечення — 3,5 тисячі гривень.
Серед нинішніх недоліків такої служби офіцери називають не до кінця відпрацьований соціальний пакет. Щойно його повністю сформують, кількість бажаючих стати контрактниками збільшиться, впевнені військові.