У Харкові завершено основні будівельні й пуско-налагоджувальні роботи зі створення унікальної ядерної установки, яка не лише стане новим етапом у розвитку атомної енергетики, а й дасть змогу у найближчому майбутньому одержати новітні технології в лікуванні онкологічних захворювань.

Над проектом декілька років працювали вчені-ядерники з України й США, будівельні компанії, багато інших фахівців. У результаті цієї масштабної й кропіткої праці завершилося будівництво ядерної установки «Джерело нейтронів» на базі Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України. А наприкінці минулого тижня в харківському фізтесі, як називають між собою прославлений науковий центр учені, відбулися перші пуско-налагоджувальні роботи ядерної установки.

Подивитися на запуск «Джерела нейтронів» з’їхалися відомі вчені, політики й дипломати. Зокрема, заступник Державного секретаря з питань міжнародної безпеки США Роуз Геттемюллер, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, генеральний директор ННЦ «ХФТІ» Іван Неклюдов, а також експерти з різних країн у сфері ядерної медицини.

Ця установка дасть змогу фізикам проводити сучасні дослідження наноматеріалів і нанотехнологій. А також одержувати ізотопи, необхідні під час лікування й діагностики онкологічних захворювань. На повну проектну потужність установка вийде в березні 2015 року.

— Ми вже декілька років працюємо з Україною над цим проектом, який поліпшить українську фізичну ядерну науку. Це великий успіх у боротьбі за нерозповсюдження ядерного озброєння. Україна ухвалила рішення щодо вивезення з її території високозбагаченого урану. Це потрібно для того, щоб матеріали не потрапили до рук терористів. США, у свою чергу, зобов’язалися допомогти вивезти високозбагачений уран, дати Україні низькозбагачений уран і профінансувати будівництво дослідної ядерної установки «Джерело нейтронів», — наголосила Роуз Геттемюллер.

Варто також зазначити, що науковий центр, де створено ядерну установку, надасть українським фізикам-ядерникам сучасну експериментальну базу для проведення досліджень і забезпечить країні можливість виробляти ізотопи для промислового й медичного використання, у тому числі для нейтронної терапії. Також установку планують використовувати для міжнародних досліджень. Фахівці запевняють, що її експлуатуватимуть за всіма стандартами безпеки.

Генеральний директор ННЦ «ХФТІ» Іван Неклюдов наголосив, що після налагодження всіх систем фахівці центру почнуть виробляти медичні ізотопи. Їх планують постачати у спеціалізовані заклади Харкова й області і, можливо, у спеціалізований медичний центр з розширення в країні цього унікального медичного напряму. Таку перспективу також розглядають.

І нарешті необхідно наголосити, що ця ядерна установка, за словами найавторитетніших учених, цілком безпечна й не становить жодних техногенних загроз для населення.