До 9 Травня 2013 року всі інваліди та учасники Великої Вітчизняної війни, які проживають у Харківській області, будуть стовідсотково забезпечені слуховими апаратами й лікуванням катаракти.
Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. «З часів Радянського Союзу в Україні забули про матеріальну неспроможність наших пенсіонерів забезпечити собі вкрай необхідні методи лікування: операції з видалення катаракти, забезпечення слуховими апаратами, зубопротезування. Сьогодні найуразливіші верстви населення, до яких належать люди похилого віку, інваліди й учасники Великої Вітчизняної війни, діти війни, відповідно до програм, які є в Харківській області, проходять безплатне лікування. Таким чином, ми плануємо до 9 Травня всіх інвалідів і учасників Великої Вітчизняної війни стовідсотково забезпечити слуховими апаратами і їм усім безплатно зробити операції з видалення катаракти».
Водночас у Харківській області всі будівлі органів влади тепер доступні для людей з особливими фізичними потребами. Ще кілька років тому інваліди не мали доступу до органів влади, установ соціального захисту. За останні два роки ситуацію вдалося змінити на краще. Сьогодні всі заклади органів влади — обласна адміністрація, міські, районні, сільські, селищні адміністрації та ради — доступні для людей з обмеженими фізичними можливостями. Те саме можна сказати про всі відділення Пенсійного фонду, Центру зайнятості, управління праці та соціального захисту, медичні установи. В 2012 році всі жителі Харківщини, які потребують інвалідних візків, також були ними забезпечені.