Професор із ландшафтного дизайну Роєліє де Веєрд із Нідерландів провела майстер-клас для київських зеленбудівців. Як розповіла професор, у Нідерландах діє чотири основні рівні озеленення: дерева, кущі, квіти й газони. Ландшафтний архітектор також підкреслила, що всі рекреаційні зони у країні вільні для відвідування.
На прикладі створення парків на території житлових забудов Роєліє де Веєрд показала, як дизайнери враховують у своєму плані всі основні чинники: аналіз прилеглих територій і водних об’єктів наявні зелені насадження, транспортну інфраструктуру тощо.
Але особливу цікавість викликало питання озеленення дахів і фасадів міста. Пані де Роєліє пояснила, чому вертикальне озеленення має важливе значення для життя людей в умовах мегаполісів.
«Рослини не тільки прикрашають дахи й фасади будинків. Вони поглинають шкідливий вплив пилу й шуму, знімають розігрів площ, знижують навантаження на каналізаційні стоки. Крім того, «зелені дахи» поєднуються із сонячними батареями, результатом чого є істотна економія електроенергії», — сказала дизайнер.
Чи візьмуть голландський досвід на озброєння наші озеленювачі, залишається під сумнівом, а те, що Київ через знищення зелених зон поступово перетворюється на кам’яні джунглі, — вже факт.