Чи знайдеться на Землі родина, в якій жодного разу не виникало конфліктів? Мабуть, ні. Сварки бувають між дружиною та чоловіком, свекрухою та тестем, братами та сестрами. Але, напевно, найчастіше героями сварок стають батьки та діти (а особливо підлітки). Саме про одвічний конфлікт батьків та дітей ми і поговоримо цього разу.

Не беручи до уваги проблеми, пов’язані з наркотиками, алкоголем або насильством у сім’ї, ми провели опитування, і з’ясували, що більшість підлітків конфліктує з батьками через надмірну опіку та контроль з боку родичів (приблизно 35%). У інших сварки спалахують, коли мова заходить про навчання або про відносини з протилежною статтю (30%). Ще бувають сварки через те, що батьки докоряють дітям надмірними, на їх думку, «гулянками», безвідповідальністю або закидами щодо стилю одягу (20%). Менше сварок — через надмірне захоплення комп’ютером та інші побутові причини (15%).

Якщо ваші відносини з батьками не досконалі — засмучуватися не варто. Усе вирішується! Але не шляхом галасу, а врівноваженістю та компромісом.

Як приклад конфлікту між підлітком та батьками, ми продемонструємо вам випадок із життя дівчини, що поділилася з нами своєю історією.

P. S.

Більшість батьків досить часто звинувачують у всіх бідах нового поганого друга (подругу) і всіляко намагаються відгородити свою дитину від нібито поганого впливу. Це найпоширеніша претензія, яка може повністю зіпсувати відносини підлітків з батьками. Найкраще, радять психологи, розповісти про позитивні сторони своїх нових знайомих, про їхні досягнення і плани. Не зайвим буде й познайомити батьків зі своїми товаришами.

Опором проблему не вирішити. Психологи радять у подібних ситуаціях домовлятися шляхом компромісу, спокійно пояснюючи та аргументуючи свою думку. У такий спосіб ти даси своїм батькам зрозуміти, що з ними розмовляє доросла людина, яка розумно мислить, може правильно висловити власну думку. 

Звичайно, потрібно доводити свою самостійність не тільки словами, а й справами: приготуй вечерю, забери з дитячого садка молодшого братика, запропонуй батьку або матері свою допомогу, цікався їхніми справами, якщо потрібно — дай пораду. Такі прості справи допоможуть у вирішенні і твоїх проблем. Варто тільки спробувати. Адже, як кажуть у народі, хочеш змінити світ — почни з себе!

Підготувала Юлія БУЧИНСЬКА.

Фотоетюд Ксенії ЗАМОЖНОЇ.