Саме молодь, на думку фахівців Американської психологічної асоціації, найбільш вразлива до стресів. За повідомленням медіаресурсу «Медик-інформ», вчені встановили, що половина людей віком 18—33 років упродовж місяця перед проведеним опитуванням страждали від стресу, який не давав їм спокою навіть уві сні.

Як не дивно, але з віком стресостійкість тільки посилюється. Так, приміром, стрес дошкуляє лише 33% громадян віком 45—60 років і лише 29%, вік яких перевищив 67 років.

Психологи з’ясували, що найчастіше стресові ситуації у молоді виникають через нестачу грошей, через нестабільність на роботі та якщо руйнуються їхні плани щодо працевлаштування через брак вакансій, які відповідають набутому фаху. В той же час, наявність життєвого досвіду дає змогу людям старшого віку легше долати стресові ситуації.

Не секретом є й те, що нинішня молодь стреси долає різними способами. У тому числі й завдяки так званим енергетичним напоям, які «звеселяють» не лише душу, а й тіло. Прикарпатські студенти, за повідомленням одного з провідних телеканалів України, вирішили дослідити корисність сучасних «енергетиків», бо їх, за даними опитувань, постійно вживають дев’ять із десяти вітчизняних студентів.

Досліди ставили на щурах, яким було по два місяці. Цей вік приблизно відповідає людському підлітковому вікові. На енергетичні напої тваринок «підсадили» на місяць. Силоміць їм цю «смакоту» не заливали, але більше нічого й пити не давали. Молоді вчені вирахували й дозу, рівнозначну пляшці напою для людини.

Тож, наковтавшись енерготоніку, сонні щурики оживали на очах. Дослідники розповідають, що близько двох годин піддослідні були активними та збудженими, а потім на втричі довший час упадали в депресію.

Ще більше занепокоєння, якщо не сказати точніше — шок, викликав у вчених розтин щурів після «енергетичної дієти». По-перше, тваринок навіть наркоз не брав, коли їх усипляли. По-друге, медики очікували знайти в організмах щурів незначні тимчасові відхилення від норми в показниках крові, натомість виявили аномальне ожиріння гризунів. Та чи не найбільше занепокоєння викликали видозміни печінки, нирок, серця, головного мозку та крові «тонізованих» щурів. Приміром, серце було, наче в жировій подушці, а печінку неможливо було взяти пінцетом, бо вона розповзалася.

Учені стверджують, що побачене вразило більше, ніж коли доводилося експериментувати на живих істотах із важкими металами. Підвищений рівень глюкози, кисневе голодування головного мозку, анемія через низький рівень гемоглобіну в крові — усе це виявили у зовні жвавих щурів.

Любителів енергонапоїв, припускають дослідники, збивають із пантелику корисні на перший погляд складники: вітаміни, мікроелементи, женьшень тощо. І їх там — надміру. Науковці не виключають, що такі напої можуть викликати залежність.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.