Проблема нестачі грошей — не лише суто молодіжна. Ця напасть може переслідувати будь-кого й у будь-якому віці, якщо ви ще замолоду не навчилися контролювати свої витрати і планувати прибутки. Нині немає проблем із пошуком «мудрих порад». На цю тему випускають достатню кількість літератури, вона є в кожній торгівельній мережі; є чимало тренінгів, які за ваші гроші навчать вас бути багатими. Можна скористатися Інтернетом, який знає все й тримає у своїй павутині мало не всю мудрість світу. А можна просто відзавтра почати контролювати свої витрати, скориставшись найпростішими порадами економістів.

Отож, якщо ви свої прибутки отримуєте на пластикову картку, вам рекомендовано знімати свої гроші з картки, причому одразу всі. На думку психологів, готівка видається нам матеріальнішою. Коли ти розраховуєшся паперовими грошима, осмислюєш свою покупку. А коли карткою, то у свідомості не відкладається момент витрат: ти простягнув картку, касир з нею зробив якусь маніпуляцію і повернув її тобі назад.
Виходячи з наявних грошей, треба розписати свої витрати наперед. Передусім відкласти кошти на виплату кредитів або боргів, якщо такі у вас є. Відкладіть необхідну суму і сховайте до дати розрахунку. Далі розподіляємо гроші, що залишилися, залежно від завдань. Найпростіше це зробити, якщо заздалегідь підготувати кілька конвертів з відповідними написами. Наприклад, «їжа, аптека, побутова хімія», «одяг, взуття, аксесуари», «транспорт», «квартплата», «подарунки», «розваги» тощо — залежно від реальних статей витрат. У ці конверти розкладаємо гроші.
Коли вам пощастить розподілити свої фінанси так, щоб вистачило на усе, головне не виходити за рамки «цільового призначення», намагайтеся не перекладати гроші з конверта в конверт. Якщо ж не вдається, це означає, що ви неправильно спланували свої витрати. На наступний місяць відкоригуйте свій план.
І з кожного свого прибутку привчіть себе відкладати на «чорний день» (хтось іще називає цю статтю видатків «заначка» або НЗ). Так можна збирати собі необхідну суму на якусь бажану річ: новий мобільний телефон, поїздку за кордон або ще щось. Тоді ви зрозумієте, що для здійснення вашої мрії необов’язково ризикувати власним спокоєм, по вуха занурюючись у кредит.
 
Вл. інф.
Поради бувалого
Отримавши зарплату, одразу ж ідіть додому, не заходячи дорогою до магазину чи на ринок. Гаманець, повний грошей, — джерело великої спокуси їх негайно витратити. Прийшовши додому, продумайте, на що ви витратите ці гроші. Наступного дня ви зможете витратити частину грошей з розумом, а суму, яка залишилася, правильно розподілити на весь місяць. І взагалі, не носіть із собою великі суми грошей з метою тієї ж економії.
Заощаджуйте на шкідливих звичках. Якщо ви не знаєте, як заощаджувати гроші, можете почати з боротьби зі своїми шкідливими звичками. Киньте палити і часто випивати, перестаньте харчуватися у «забігайлівках» — готуйте самі, за можливості заміняйте поїздки автомобілем прогулянкою велосипедом — у такий спосіб ви не тільки зможете заощадити гроші, а й зміцните своє здоров’я.