28 із 193 заказників Київської області уже незабаром можуть частково або й повністю перетворитися на котеджні містечки чи окремі маєтки небідних наших громадян.

Такі дані оприлюднили експерти Національного екологічного центру України, дослідивши публічну кадастрову карту країни, яка нещодавно з’явилася у вільному доступі в мережі Інтернет. І склали свою, де показали зловживання.
— Ми вже звикли постійно чути новини про виділення земельних ділянок у лісах, на берегах річок тощо. Це не раз ставало причиною протестів громадськості. Проте ми були впевнені, що принаймні території природно-заповідного фонду мають залишитися все-таки недоторканними, — почав свій коментар «Голосу України» Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічно центру України. — Та з’ясувалося, що в багатьох заказниках Київщини вже є чиїсь земельні ділянки.
Так, за словами еколога, на Десні в селі Пірнове (Пірнівський заказник) ще з квітня минулого року на повний хід триває будівництво. І це за того, що ця місцина є постійним пристановищем для дуже рідкісної, занесеної до Червоної книги України сірої чаплі. Цієї весни птахи прилетять туди знову, бо звикли оселятися на одному місці. Проте гнізда фактично розорено, дерева спиляно. На цій території, каже Олексій Василюк, відпрацьовується ще одна дивна схема. Коли громадськість почала бити на сполох, з’ясувалося, що заказник нібито не зменшився, бо частину його, за документами, просто «нарізали» в іншому місці. Одне слово, ласий шматок відійшов дяді.
А все тому, каже О. Василюк, що сотні ділянок із заказників на карті показано, а самих меж заказників не означено. От їх і можна, так би мовити, носити з одного місця на інше.
Також іде під забудову острів Ольжин, що в заказнику «Заплавний» навпроти Козина.
На думку природоохоронців, кожне з виявлених порушень повинно бути припинено. Зробити це можна шляхом скасування рішень про надання ділянок у заказниках і покарання винних в їх прийнятті та наданні погоджень на кожне з таких землевідведень. Звіт про виявлені порушення відпралено до Служби безпеки України, Генеральної прокуратури та опозиційних сил Верховної Ради, і питанням уже зацікавилися в Генпрокуратурі. Чекатимемо реакції.
До речі
Ділянки, надані в ландшафтному заказнику «Гора Козинська», становлять дві третини його площі, а пам’ятка природи «Хвощ великий» розділена на ділянки під забудову повністю.