З 1 січня 2013 року набув чинності закон «Про екстрену медичну допомогу». Відтепер карета «швидкої» має прибути на виклик за 10 хвилин у місті та за 20 за його межами. При цьому звернення на номери «103» або «112» поділяються на термінові і нетермінові залежно від стану пацієнта.

Учора на засіданні Комітету з економічних реформ Президент України Віктор Янукович висловив своє незадоволення тим фактом, що місцева влада фактично не готувалася до реалізації цього закону.

А у середу на засіданні уряду Прем’єр-міністр України Микола Азаров різко розкритикував недоліки в організації надання екстреної медичної допомоги. За словами очільника уряду, її якість і своєчасність поки що не відповідають поставленим вимогам. А це справедливо викликає незадоволення людей. Прем’єр доручив уряду «вжити невідкладних заходів».

У той само день із ситуацією розбиралися на селекторній нараді на чолі з віце-прем’єр-міністром Костянтином Грищенком. Перший заступник голови адміністрації Президента України Ірина Акімова відзначила: «Прийнятий закон повністю переносить відповідальність за якісне медобслуговування населення на рівень регіону. Адже на обласному рівні концентруються і фінанси, і оперативне управління системою».

Представник адміністрації Президента вважає, що органи влади неефективно використали час для підготовки до реалізації закону про екстрену медичну допомогу. Мовляв, жоден з підзаконних актів не затвердили вчасно. Так, донині не прийнято акти Кабміну щодо використання санітарного транспорту й оплати праці працівників у системі екстреної допомоги.

Ірина Акімова акцентувала увагу на необхідності розвитку інфраструктури, відзначивши, що у Держбюджеті-2013 на реконструкцію місцевих доріг виділено 2,4 млрд. грн. При цьому поставила риторичне запитання керівникам областей: чи передбачена у цій реконструкції вимога «якнайшвидшого приїзду» карети екстреної медичної допомоги.

Перший заступник упевнена у необхідності створення при МОЗ штабу, який щодня контролюватиме реалізацію закону про екстрену медичну допомогу й інформуватиме населення про цей процес.

У свою чергу міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова заявила, що очолюване нею відомство заздалегідь підготувалося до набрання чинності вищезгаданого закону. На її думку, експеримент у пілотних регіонах з введення реформ у сфері медицини був вдалим. Мовляв, зіпсувати процес може лише фінансування. Так, на відміну від Луганської, Одеської, Львівської областей, де на потреби екстреної допомоги виділили від 110 до 180 млн. грн., у Черкаській — 74 мільйона, а в Кіровоградської — 56.

До того ж профільний міністр заявила про необхідність купівлі 1200 нових «швидких» для відновлення медичного автопарку. За словами заступника міністра Олександра Толстанова, нині він зношений на 70—75 відсотків.

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.

Продовження теми читайте у завтрашньому номерІ «Голосу України» у рубриці «Медицина».