Запорізька міжрайонна прокуратура з нагляду за дотриманням законів у природоохоронній галузі оголосила про цілу низку виявлених нею порушень. Порушень... з боку екоконтролерів. 
Зокрема, прокурори скасували незаконний розрахунок збитків, нібито завданих природі відходами одного з підприємств Запорізького району на суму понад 4,5 мільйона гривень. Згаданий штраф, як встановила прокуратура, було нараховано безпідставно. Водночас непоодинокі випадки, коли шкода й справді має місце, проте, як з’ясувалося, формули її розрахунку застосовують неправильно. Тоді вже державі такими діями екоконтролю завдаються мільйонні збитки. 
У нас немає підстав сумніватися в результатах прокурорської перевірки, однак розповідь буде неповна, коли не зауважити й таке. Починаючи з 1930-х років, за запорізьким проммайданчиком закріпився статус «екологічної виразки» України. Однак залежно від настроїв, передусім обласної влади, екологічний та санітарний контроль або намагається таке не помічати, або, навпаки, виявляє гіперактивність. Щоправда, коли контролери свого часу зачепили когось впливового і багатого, то почалися активні прокурорські перевірки. І не порушників, а вже контролерів. Про це відверто йшлося навіть на колегіях облдержадміністрації. Проте помічено й інше: кілька років тому, коли оцінювати ситуацію за сумою нарахованих штрафів, найбільшим забруднювачем Запоріжжя виявився льодовий каток. А велетні індустрії як диміли, так і димлять...
 
Запорізька область.