Не хочеш лікуватися — змусимо!
 
Недисциплінованих хворих на туберкульоз повертатимуть у стаціонар через суд. Відповідне розпорядження було розроблено Кабінетом Міністрів, щоб погодити чинні нормативно-правові акти з новою редакцією Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз». Цей документ дає зелене світло примусовій госпіталізації пацієнтів із заразними формами соціально небезпечної недуги. Це своєрідний захід боротьби з епідемією туберкульозу. У разі неслухняності — кримінальна відповідальність.
Відтепер, якщо профільні хворі (в тому числі під час амбулаторного або стаціонарного лікування) порушують протиепідемічний режим, що ставить під загрозу зараження туберкульозом інших людей, за рішенням суду вони можуть бути примусово поміщені в протитуберкульозні заклади, які мають відповідні відділення (палати) для розміщення таких пацієнтів.
Подати до суду на злісного порушника лікувального режиму може представник медзакладу, де лікується пацієнт, протягом 24 годин із моменту виявлення порушення встановлених правил. До заяви додається мотивований висновок лікаря про необхідність примусової госпіталізації. Її тривалість може становити до трьох місяців.
Органи внутрішніх справ за зверненням керівника протитуберкульозного закладу сприяють у забезпеченні виконання рішення суду.
Наскільки гуманні такі заходи боротьби з епідемією туберкульозу в нашій країні «Голос України» попросив прокоментувати правозахисника, секретаря Асоціації психіатрів України Семена Глузмана.
— У світі існують міжнародні медико-санітарні правила, які визначають умови за-провадження карантину й ізоляції при епідеміях небезпечних інфекцій. У цьому документі йдеться про холеру, чуму, віспу. Наскільки я пам’ятаю, туберкульозу в цьому переліку немає. Однак такі заходи примусового лікування за певних ситуацій у світовій лікувальній практиці застосовують. Складно сказати, як спрацює таке ноу-хау стосовно туберкульозу. Знаю, що у світі дуже критично ставляться до нашої фтизіатрії. Адже система фтизіатричної допомоги в Україні практично знищена.
Наприкінці минулого року парламент прийняв третю національну програму боротьби з туберкульозом. На відміну від двох попередніх, вона найдорожча. На її реалізацію з державного бюджету виділять 1,8 мільярда гривень. Половина цієї суми піде на підвищення кваліфікації медиків, реорганізацію й технічне оснащення лікарень. Коментуючи ЗМІ цю програму, глава парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва відзначила, що серед її відмінних рис — створення єдиного національного електронного реєстру хворих на туберкульоз. При цьому в окрему графу внесуть хворих-ув’язнених. Крім того, понад 596 мільйонів гривень піде на закупівлю необхідних медикаментів та устаткування — цифрових флюоро-графічних стаціонарних апаратів. А у всіх областях відкриють спеціальні відділен-
ня для примусового лікування за рішенням суду.
 
ФАКТ
 
Україна посідає сьоме місце в Європі за рівнем захворюваності і входить до тридцятки країн, де ця інфекція найпоширеніша. Епідемію туберкульозу в нашій країні визнали 15 років тому. Відтоді недуга забрала життя понад 150 тисяч людей.
 
ФАКТ
 
За даними ВООЗ, 2012 року у світі туберкульозом занедужали майже 9 мільйонів людей, а 1,4 мільйона померли. За словами експертів і медиків, багатьом інфікованим сьогоднішні ліки й препарати просто не допомагають.
 
На знімку: пацієнт однієї з київських туберкульозних лікарень.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).