Із 1 січня 2013 року бригади «швидкої допомоги» працюватимуть за новими нормативами. Вони прописані постановою Кабміну під №1119. Отже, тепер час прибуття карети з червоним хрестом на місце події за зверненнями, які належать до категорії екстрених, становить 10 хвилин у місті і 20 хвилин за його межами. Відлік часу починається з моменту надходження сигналу до оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

У постанові зазначається, що «вказані нормативи з урахуванням метеорологічних умов, сезонних особливостей, епідеміологічної ситуації і стану доріг можуть бути перевищені, але не більш як на 10 хвилин». Документ також передбачає поділ звернень на термінові й нетермінові залежно від стану пацієнта.

Так, до екстрених викликів належать: втрата свідомості, судоми, раптові розлади дихання, раптовий біль в області серця, блювота кров’ю, гострий біль у животі, зовнішня кровотеча, ознаки гострих інфекційних захворювань, гострі психічні розлади, що загрожують життю й здоров’ю пацієнта або оточуючих. Також за екстреним викликом медики виїжджатимуть, якщо в пацієнта травма (поранення, перелом, вивих, опік, важке забиття, травми голови), ураження електричним струмом, блискавкою, тепловий удар, переохолодження, асфіксія (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи), ушкодження при надзвичайних ситуаціях (ДТП, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо), отруєння, укус тварин, порушення нормального перебігу вагітності.

Викликати «швидку» можна за номерами «103» і «112».