Перед тим, як засяяла вогнями міська новорічна ялинка, а небо над містом розфарбував святковий феєрверк, відкрився новорічний ярмарок за участю закордонних міст-побратимів і партнерів Харкова з Росії, Чехії, Туреччини, Вірменії, Грузії, Словенії, Німеччини, Польщі, Китаю та В’єтнаму. Настільки широка міжнародна участь у святкуванні Нового року зобов’язала керівників міста влаштувати в новорічні дні справжнє свято для дітвори та дорослих з численними концертами, атракціонами й народними гуляннями.

Та, мабуть, найцікавіші заходи в дні святкування Нового року й Різдва Христового відбулися в Харкові в Центральному парку культури та відпочинку імені Горького. Влітку 2012 року тут завершилася масштабна реконструкція, і він став одним із кращих парків України. На його території тепер працюють нові майданчики й атракціони, виготовлені в Німеччині, Італії, Канаді та Франції, серед яких — «американські гірки», найбільше в Україні 55-метрове колесо огляду, а також атракціони для маленьких дітей, комплекс для аматорів екстремальних видів спорту, ролердром, ретрозона, ставок із човнами, автодром, альтанки для аматорів доміно, контактний зоопарк та інші об’єкти. З настанням морозів життя в парку Горького не завмерло до весни, як у минулі роки. Бажаючих покататися на нових атракціонах не бракує досі — тільки за листопад—грудень на гойдалці-каруселях побували кілька десятків тисяч людей, а з літа — понад два мільйони! Це більше, ніж усе населення міста. Уперше за багато років у парку встановили ялинку. На головній алеї парку відбулася театралізована хода. Для аматорів співу встановили караоке-мікрофон. Також організатори зробили фаєр-шоу та святкові гуляння під новорічною ялинкою. Девіз святкування цього Нового року в парку — «Одягайся тепліше — і вперед на каруселі». Тим паче, що працюватимуть усі атракціони харківського Диснейленду.

З 29 грудня по 14 січня в парку щодня відбуватимуться розважальні програми. Для цих цілей біля ялинки встановили сцену, на якій виступатимуть творчі колективи районів Харкова та ляльковий театр. У сніжну погоду можна буде покататися на фінських санях.

А Різдво Христове в ЦПКіВ мають намір відзначати в народному стилі. 7 січня заплановано спеціальну театралізовану ходу, учасники якої будуть одягнені в українських традиціях — з Віфлеємською зіркою, Чортом, Козою. Актори співатимуть колядки, а дітям покажуть різдвяну виставу.

Харків.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.