Як уже повідомляв «Голос України» напередодні, екологічна і громадська спільнота представила в столиці «Оцінку національної екологічної політики України за 2011 рік». Найближчими днями вона з’явиться на сайті Міністерства екології та природних ресурсів і стане доступна для всіх, а отже, буде багато років використовуватися суспільством, владою, фахівцями з різних країн для розв’язання нагальних проблем.

— Екологічна і громадська спільнота надала своєрідну шпаргалку для влади, каже голова громадської організації із Харкова «Зелений фронт» Олег Перегон, — тепер її завдання — з користю застосувати ці напрацювання.

Він також розповів, що роботу довелося виконувати в дуже стислі терміни, бо урядовці згадали про це зобов’язання лише наприкінці вересня, коли стало зрозуміло, що Євросоюз не виділить коштів на екологічні проблеми, якщо в державі не буде зроблено аналізу всіх нагальних проблем та запропоновано шляхи їх розв’язання. Тоді було створено робочу групу. До неї ввійшли восьмеро ключових авторів — громадських експертів, завданням яких було не просто самим писати оцінки тих чи інших напрямів, а й залучати до співпраці знавців-добровольців. Згодом напрацювання було обговорено в Києві, Львові, Запоріжжі, Харкові та Сімферополі. Учасниками п’яти регіональних обговорень, які проводилися за сприяння проекту ЄС «Додаткова підтримка Міністерства екології та природних ресурсів у впровадженні секторальної бюджетної підтримки», стали представники близько 200 організацій. 

До доповіді також увійшов аналіз управлінських рішень майже за 10 років.

До слова, остання така «щорічна доповідь» (вона ж, до речі, і перша) була створена ще 2003 року. Нині представники громадськості взялися за нову доповідь, уже року, що минає.