Народний депутат від КПУ, професор-медик Ірина Спіріна минулими вихідними зустрілася з керівництвом Будинку дитини для дітей зі спадковими захворюваннями. Депутат поцікавилася проблемами, привітала персонал і маленьких вихованців з наступаючими новорічними святами, повідомляє прес-служба КПУ. 

Будинок дитини №2 міста Дніпропетровська розрахований на 105 малят, від яких, через різні, як правило, соціальні причини відмовилися батьки. Сьогодні тут майже 100% наповнюваність — 99 дітлахів від 0 до 4 років з дуже складними щелепно-лицевими й неврологічними патологіями, а також ВІЛ-інфіковані.

«У мене склалося хороше враження від того, які умови створено в Будинку дитини. Тут гарні ігрові та розвиваючі кімнати, чисте й тепле приміщення, малятам приділяють належну увагу, про них турбуються, постачають необхідними медикаментами, надають медичну допомогу. Добре, що держава знаходить можливість і не залишає без уваги дітей, позбавлених батьківської опіки. Є певні проблеми, але їх можна розв’язати, і я, як народний депутат, ними займатимуся», — наголосила парламентарій.

Водночас І. Спіріна зазначила, що її лякає явний курс регіональної влади — якомога швидше, часом бездумно, не усвідомлюючи наслідків, закривати державні інтернатські установи на користь усиновлення. «Це дуже похвальне прагнення, але до всього, що стосується дитинства та медицини, потрібно підходити вкрай обережно, далеко наперед прораховуючи наслідки. Такі спеціалізовані Будинки дитини в нас мають обов’язково існувати — це світова практика. Адже далеко не у всіх прийомних батьків є можливість доглядати за хворою дитиною так, як цього вимагають деякі види захворювань, а це, у свою чергу, може обернутися справжньою катастрофою. Адже дітям із ДЦП потрібно приділяти дуже багато уваги не рік-два, а фактично все життя. Тому такі Будинки дитини повинні існувати й перебувати під пильним контролем держави. Головний принцип лікаря — не нашкодь, цей принцип має поширюватися й на керівників галузі народної освіти», — резюмувала Ірина Спіріна.