Рівняни не раз були шоковані мором риби у річці Устя, яка протікає містом. Про це писала наша газета. Останній такий випадок стався влітку. Тоді у самому центрі Рівного — поблизу вулиці Набережної — загинуло багато риби. Фахівці припускали, що це через нестачу кисню у воді в спеку. Але дослідження, проведені Держекоінспекцією в Рівненській області, засвідчили про те, що одна з причин мору риби — наявність у водах річки Устя та озері Гідропарку завищеного вмісту аміаку та інших хімічних елементів. Таке буває, якщо у водойми скидаються рідкі відходи без очищення.

 

На резонансну подію відреагувала прокуратура Рівненської області.

— З’ясували, що річку Устя, Басівкутське озеро та інші водойми Рівного забруднюють несанкціоновані постійні скиди, — розповідає заступник прокурора Рівненської області, старший радник юстиції Валерій Патрикей (на знімку). — Ми зініціювали проведення наради за участю працівників міліції, ДАІ, комунальних та екологічних служб, створили екологічну комісію, щоб у комплексі обстежити прибережні смуги водойм, знайти місця несанкціонованих скидів. Залучили навіть водолаза, який виявив близько тридцяти несанкціонованих скидів нечистот у рівненські водойми. Порушували екологічне законодавство і власники приватних будинків, що розміщені неподалік водойм: замість того щоб облаштувати септики, вони від помешкань підвели до річки та озерець каналізаційні труби.

Додам тільки, що серед них досить заможні люди, яким було доступно по коштах облаштувати септики. Але вони пішли економнішим для себе шляхом, завдаючи шкоди довкіллю та рівнянам, для яких Басівкутське озеро та Устя — улюблені місця літнього відпочинку. Люди й не підозрювали, що купалися в забрудненій воді, що могло спровокувати інфекційні захворювання.

— Звичайно, ми вжили заходів до тих, хто допустив несанкціоновані скиди у водойми, — продовжує Валерій Патрикей. — До того ж комунальники затампонували з десяток труб, якими скидалися нечистоти. Крім того, було виявлено близько п’ятнадцяти септиків біля приватних будинків, що не відповідали екологічним вимогам, відтак нечистоти теж потрапляли у водойми. Внесли приписи екологічній інспекції, аби власники будинків привели септики у належний стан. Також прокуратура області зобов’язала обласну Держекоінспекцію та «Рівнеоблводоканал» забезпечити постійний контроль за станом вод річки Устя, особливо після значних опадів, а також за місцями, де було виявлено несанкціоновані скиди.

— Забруднювали згадані водойми та їх береги несанкціонованими скидами і водії машин з вивезення нечистот. Більшість із них працювали самі по собі, без жодного контролю з боку «Рівнеоблводоканалу»: із 30 водіїв договори на надання відповідної послуги мали лише 11. Відтак скидали нечистоти по берегах. Одного з таких водіїв, як кажуть, спіймали на гарячому, проти нього порушено кримінальну справу, — веде далі заступник прокурора області В. Патрикей. — Нині всі водії мають угоди. Це дало можливість налагодити контроль за місцем скидів рідких відходів — вони здійснюються у відведених місцях у міську систему каналізації.

— Усього за прокурорського втручання протягом року відшкодовано майже 100 тисяч гривень збитків, завданих скидами неналежно очищених стоків або самовільним спецводокористуванням, до відповідальності притягнуто 68 посадових осіб, — підсумовує Валерій Патрикей.

Проведені заходи, звичайно ж, сприяли тому, що вода в річці Устя стала чистішою. Заступник прокурора запевнив, що це питання й надалі перебуватиме на контролі органів прокуратури.

 

Рівне.

Фото надане автором.

ДО РЕЧІ...

Як повідомив заступник рівненського міського голови Олексій Хмилецький, у Рівному затверджена програма розчищення та впорядкування малих річок, до якої включено перелік робіт з розчищення річки Устя. На це потрібно понад 30 мільйонів гривень. На 2012 рік заплановано виконати робіт більш ніж на 4 мільйони гривень. Серед них: реконструкція шлюзу-регулятора на Басівкутському озері, гідротехнічних споруд, низка заходів щодо попередження підтоплення, будівництво каналізації на окремих вулицях міста, після чого відпаде потреба користуватися септиками тощо.