«Голос України» вже повідомляв, що Бердянськ вчергове опинився перед перспективою залишитися без дніпровської води. Місцевий «Облводоканал» замучили хронічні заборгованості КП «Бердянськводоканал», і компанія погрожувала припинити подачу води місту.

 

З цього приводу у Запорізькій облдержадміністрації відбулася оперативна нарада — здебільшого з метою пошуку винних. Адже проблема — хронічна, а за кількістю нарад та рішень, у тому числі й судових, вона вже давно претендує на «Книгу рекордів України». Нагадаємо, що все почалося з передачі майна міськводоканалу в концесію ТОВ «Чиста вода-Бердянськ» ще 2009 року. Саме тоді тутешня міськрада ухвалила відповідне рішення. Прозріння прийшло вже через два місяці, але знадобилося більш ніж два роки, щоб через цілу низку судів владнати питання повернення комунального майна у власність міста. Разом, щоправда, із боргами за послуги «Облводоканалу» у 18,5 млн. гривень. Зараз ті борги, разом вже із новою заборгованістю «Бердянськводоканалу», сягнули позначки в 19,7 млн. гривень.

Зрозуміло, що подібний стан справ фактично нищить обласну водопостачальну компанію, залишаючи, зокрема, без зарплати і її працівників. Однак, як зазвичай у таких випадках трапляється, кому війна, а кому — і мати рідна. Із виступу голови Запорізької облдержадміністрації Олександра Пеклушенка стало відомо, що Держфінінспекція, наприклад, знайшла порушень у тому ж таки «Облводоканалі» на вісім мільйонів гривень. «Йдеться про витрачання бюджетних коштів на придбання подарунків, виплату премій та надбавок керівництву підприємства у той час, коли працівники не отримували заробітну плату», — заявив О. Пеклушенко. У свою чергу, за словами високопосадовця, «міська влада Бердянська витрачає мільйони гривень на квіти та пам’ятники і одночасно розповідає про 50-відсоткову втрату води під час її транспортування». «Запевняю, до відповідальності будуть притягнуті всі винні в цьому особи, незалежно від їхньої партійної приналежності та наявності «друзів-посадовців», — наголосив голова облдержадміністрації. — Обіцяю, що прокуратура ретельно вивчить і дасть правову оцінку діяльності і обласного, і бердянського водопостачальних підприємств».

Тепер лишилося одне — дочекатися результатів...

 

Запорізька область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.