Видобувати чи не видобувати сланцевий газ? Обговорення цього питання відбулося в Дніпропетровському медіа-центрі «ДНІПРО ПОСТ». Вчені-геологи та екологи дійшли висновку, що видобуток сланцевого газу завдасть більше шкоди, ніж принесе користі, а законодавство України не здатне захистити екологічні права громадян.
Ольгу Орлинську, доктора геологічних наук, професора, завідувачку кафедри експлуатації гідромеліоративних систем і технології будівництва Дніпропетровського державного аграрного університету, найбільше бентежить те, що під час видобутку сланцевого газу потрібна величезна кількість води. А компанії, які планують цим займатися, збираються її брати з глибинних і поверхневих горизонтів. Вода проходитиме обробку й після неї перетвориться з питної на мертву. Також виникають питання, де знаходитимуться резервуари з цією рідиною, і які будуть технології її очищення?
Ольга Орлинська вважає, що обсяги таких резервуарів можуть становити кілька мільйонів кубометрів. І можна лишень уявити, що станеться, якщо трапиться прорив бодай одного з них?
— У Кривому Розі є балка Свистунова, яка заповнена високомінералізованими шахтними водами. Коли там сталася аварія, то за п’ять років ареал розповсюдження забруднених вод досяг 50—60 км від епіцентру, — розповіла Ольга Орлинська. — Підземні води — невідновлювальний стратегічний запас, на відміну від електроенергії. І чи варто його міняти на сумнівні швидкоплинні вигоди від видобутку сланцевого газу?
Ще категоричніший Валерій Ловчиновський, відомий еколог із Харкова:
— Видобуток сланцевого газу, за великим рахунком, не вирішує економічних проблем. Мало того, ідея абсурдна як з геологічної, так і з екологічної точки зору. У видобуток сланцевого газу влада США вклала багато мільярдів доларів, і їй просто потрібно їх окупити. А планує вона це зробити за рахунок наших територій.
Його підтримав і голова екологічної громадської організації «Зелений Фронт» Олег Перегон:
— Найбільші запаси сланцевого газу у Франції, Ірландії та Великобританії. Але у всіх цих країнах технологія його видобутку або заборонена, або серйозно обмежена. У самих США деякі штати теж вводять обмеження з видобутку. Американські дослідники, які проводили моніторинг українського екологічного законодавства, дійшли висновку, що воно абсолютно не готове до таких широкомасштабних проектів і просто не зможе захистити права громадян.
Учасники прес-конференції зауважили ще одну серйозну проблему: замовчування теми з боку влади. Адже досі невідомо, чи видобуватимуть сланцевий газ на території тієї самої Дніпропетровської області? За узгодження одного з таких проектів депутати обласної ради голосували, а от про подальшу його долю нічого невідомо.
 
Дніпропетровськ.