У 2013 році медична реформа буде поширена на всі регіони України, а з 2014 року запрацює страхова медицина і обов’язкове державне медичне страхування. Про це заявила на прес-конференції на тему «Роль реформ у системі медичного обслуговування населення» голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва.

 

Парламентарій відзначила, що основним завданням реформи в системі охорони здоров’я є поліпшення надання первинної медичної допомоги, профілактики та диспансеризації населення. А до започаткування реформи в галузі спонукало «хронічне недофінансування» протягом багатьох років — на рівні 1,7-2,4% від ВВП, тоді як за рекомендаціями ВООЗ, галузь охорони здоров’я має фінансуватися на рівні не менше 5% ВВП. Однак цьогоріч відбулося зростання — медицина фінансується вже на рівні 3,7 % ВПП. Для проведення медичної реформи було обрано чотири пілотні регіони — Дніпропетровська, Донецька, Вінницька області та місто Київ. У кожному регіоні за час проведення реформ, за словами Т. Бахтеєвої, вже є позитивні результати, найголовнішими з яких є укріплення первинної медичної допомоги, відкриття нових фельдшерсько-акушерських пунктів з новим обладнанням: на Донеччині — понад 80, Дніпропетровщині — близько 70, на Вінниччині — 36, новітньої обласної дитячої лікарні на Черкащині, відкриття семи перинатальних центрів для реабілітації новонароджених. «Наступним етапом буде проведення реформи в інших регіонах країни та обов’язкове державне медичне страхування, зростання зарплат медикам. У 2013 році медична реформа охопить усі регіони країни, а з 2014 року в державі запрацює система страхової медицини і державного медичного страхування», — прогнозує голова комітету.

Т. Бахтеєва також висловилася за необхідність створення при Кабінеті Міністрів єдиного органу з контролю за якістю лікарських засобів та відсторонення від цієї роботи Міністерства охорони здоров’я. «Для контролю за якістю лікарських засобів потрібен єдиний незалежний регуляторний орган при Кабінеті Міністрів, а МОЗ повинно бути відсторонене від цієї роботи і займатися виключно своїми функціями», — заявила голова комітету. За словами депутата, у державі нині посилюється боротьба з фальсифікованими ліками, адже досі в Україні щороку виявлялося лише 0,2-0,7% фальсифікованих лікарських засобів, тоді як у європейських країнах цей показник становить 11—12%. У 2011 році урядом було виділено 65 мільйонів гривень для закупівлі обладнання, яке може контролювати якість медичних препаратів, такі апарати вже є у Донецькій області, АРК та Києві, чого вистачає для забезпечення потреб усіх регіонів країни.

Серед результатів медичної реформи Т. Бахтеєва також відзначила поліпшення забезпечення хворих на цукровий діабет інсуліном, ухвалення парламентом закону про ліцензування лікарських засобів та про рекламу ліків. У проекті держбюджету на 2013 рік планується виділити 190 млн. грн. на компенсацію придбання ліків для зниження тиску хворим на гіпертонію. Комітетом також підготовлено до розгляду законопроект про примусове лікування хворих на туберкульоз, який передбачає за ухилення від лікування штраф чи навіть позбавлення волі строком до трьох років.

ФАКТ

 

* Середня тривалість життя в Україні на 12—14 років менша, ніж у країнах Європи.

* На диспансерному обліку в Україні перебуває понад мільйон хворих на останню стадію раку.

* Понад 500 тисяч українців хворіють на туберкульоз.