Небезпека приховується у складі порошку

Алергічні захворювання шкіри, ураження дихальних шляхів, порушення функцій нирок, печінки, обміну речовин — такі наслідки тривалого використання товарів побутової хімії виявили вчені. Як з’ясувалося, небезпека прихована в їхньому складі: фосфатах та поверхнево-активних речовинах (ПАР). Вони входять, зокрема, до пральних порошків. Коктейль із двох цих складових підвищує проникність мембран клітин і легко потрапляє через шкіру до нашого організму, оминаючи захисні бар’єри. До того ж відкривається шлях і до потрапляння інших шкідливих речовин, що містяться в довкіллі, які раніше так запросто в організм не проникали. А це солі важких металів тощо. 
На запитання про безпеку пральних порошків, якими користуються українці, 68 відсотків наших співвітчизників відповіли, що взагалі про це не замислюються. Аргумент простий: якщо товар продається, його хтось має контролювати. Отже, ми фактично не маємо уявлення, що миючі засоби, а надто пральні порошки, світова наука класифікує як найбільш небезпечні хімічні речовини і для здоров’я людини, і для довкілля.
Фосфатизація води і суші
Тим часом через таке безпечне прання фосфатні сполуки масово потрапляють у стічні води, а потім у водойми. А це ще одна опосередкована загроза.
До речі, якщо прийняти за 100 відсотків усі джерела потрапляння фосфору в водойми, то на частку фосфатних добрив припадає лише п’ять відсотків, а на частку фосфатів із синтетичних миючих засобів — усі 95 відсотків!
— У нас іде фосфатизація суші, — каже професор Інституту гідробіології НАН України Орест Арсан. — Фактично на душу населення припадає понад 5 кілограмів синтетичних миючих засобів. Неважко підрахувати, що у стічні води Києва потрапляє до 7 тисяч тонн цієї хімії. Це знищує риб, молюсків, які беруть участь в очищенні води. І якщо не вживати заходів, через кілька років, приміром, води Дніпра — головної річки країни — можуть стати непридатними не лише для людини, а й для рекреації.
Заборонене в Європі масово йде до нас
Зі шкідливими пральними порошками давно й активно бореться Америка. Останніми роками до цього долучилася Європа.
— Із 2002 року, коли європейці почали забороняти фосфати, у нас різко зросла їх кількість у воді, — констатує Вікторія Яковлєва, радник голови правління з інформаційної політики ПАТ «Київводоканал». — Це свідчить про те, що заборонене в Європі масово йде на наш ринок.
Коментуючи наслідки використання таких засобів, Вікторія Яковлєва підкреслила їхній негативний вплив на очисні споруди: «Фосфатні сполуки, потрапляючи після прання у стічні води, негативно впливають на очисні споруди, що унеможливлює якісне очищення стоків. Вона також зазначила, що 60 відсотків усієї електро-
енергії «Київводоканал» витрачає фактично на нагнітання кисню у воду, бо весь кисень у воді «з’їдає» накопичення токсинів синьо-зелених водоростей».
— Більше того, пральні порошки одних і тих само марок, якими користуються в Європі, Америці та Австралії, принципово відрізняються від тих, що продаються в Україні, — каже Ольга Цигульська — координатор напряму «хімічна безпека» громадської екологічної організації «Мама-86».
Споживач піддається рекламі і реагує на ціну
В Європі фосфати замінили на ціоліти. Вони не шкідливі ні для людини, ні для довкілля. Щоправда, виполіскуються вони, як і фосфати, не до кінця, проте, залишаючись на тарілках чи білизні, не несуть жодної загрози. Для нас ця загроза полягає в іншому. Ці речовини набагато дорожчі і навряд чи виробник стане просто так їх використовувати. Змусити його зможе хіба що закон. Проте в Україні лише збираються відмовитися від миючих засобів, що містять фосфати. Проект відповідного закону розробило Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Згідно з цим документом, Україна має поступово перейти до цілковитої заборони фосфатної побутової хімії. Починаючи з наступного року масова частка фосфатів у миючих засобах у перерахунку на Р2О5 повинна становити не більш як 17 відсотків. У 2018 році вміст фосфатів не повинен перевищувати 5 відсотків.
Було б доречно, кажуть експерти, в новому законодавстві також прописати сплату екологічного збору тих виробників, продукція яких іде на український ринок.
А ще з січня 2013-го запровадять Технічний регламент, який зобов’яже виробників вказувати хімічний склад пральних порошків на упаковці, тож, приходячи до магазину, покупці зможуть, прочитавши склад, робити усвідомлений вибір.
Як зробити побут безпечним
А доки не запрацювали законодавчі важелі, зазначають екологи, людина сама має подбати про власне здоров’я.
— Якщо ми не будемо звертати увагу на те, що написано на миючих засобах, ми самі себе й погубимо, — каже лікар-алерголог Київського міського алергоцентру Ольга Ярмолінська.
 Загалом спеціалісти зазначають: якщо на упаковці відсутні дані про склад прального порошку, користуватися ним небезпечно.
 Вибирати потрібно ті порошки, де ПАР та фосфатів найменше.
 Краще відмовитися від тих миючих засобів, які мають дуже виражений аромат, особливо для прання дитячої білизни.
 Не купуйте продукцію на стихійних ринках, оскільки високий ризик натрапити на фальсифікат.
 Якщо колір упаковки бляклий, а порошок висипається з кутів — це ознака неякісного товару.
 За можливості замість прального порошку краще використовувати господарське мило, соду тощо.
 Уникайте ручного прання або ж робіть це у спеціальних рукавичках.
 Також скорочуйте час замочування, а споліскуйте речі навпаки — довше.