У Березанському районі Миколаївщини завершено будівництво та введено в експлуатацію другу чергу Очаківської промислової вітроелектростанції (ВЕС). П’ять вітротурбін потужністю 2,5 МВт кожна нині — це нове вітрополе Тузлівське.

За словами заступника директора з перспективного розвитку та науково-технічних питань ВЕС Володимира Подгуренка, будівництво хоча і йшло у складних умовах зимового періоду, та все-таки відбувалося досить швидкими темпами. Від проекту на папері до його появи на місцевості не минуло й року. Навіть не віриться, звідки й коли тут, на гектарах поля, де нині дозріває соняшник, з’явилися стометрові сріблясті вітряки (на знімку). Адже перш ніж із порту Очаків їх доправили сюди, потрібно було завезти під їхній фундаменти 3000 кубометрів високоякісного бетону та 400 тонн арматури; зібрати та змонтувати турбіни; збудувати підстанцію; зістикувати їх із головною станцією та технологічно відпрацювати вітроустановки. Ще під час налагодження внесок Тузлівського вітрополя в загальну енергосистему становив понад 5 мільйонів кВт- годин.

Інженер-електронник Мирослав Дмитрієв (на знімку), який безпосередньо знайомив кореспондента «Голосу України» з вітроустановкою, розповів про роботу маси датчиків та комп’ютерів, що є свідченням найсучасніших технічних рішень під час проектування, будівництва та експлуатації.

Відкриття новобудови відбулося за участі громади села Тузли, представників влади і безпосередніх учасників проекту.

Принагідно зауважу, що захід відбувався вже за діючих вітротурбін, та їх робота практично була безшумна і не впливала ні на людей, ні на природу. Із цього приводу голова ОДА Микола Круглов зазначив: «Ми своїми руками тепер зможемо виробляти абсолютно безпечну енергію. Науково-технічний прогрес зупинити неможливо. Ще два роки тому мало хто вірив, що на Миколаївщині вітер працюватиме на нас, на наш прибуток. Так, торік було введено в експлуатацію першу чергу Очаківської вітроелектро-

станції — Дмитрівське вітрополе, де встановлено 10 вітряків. Але і ця подія у Тузлах — не межа. Ми плануємо використовувати енергію вітру ще в кількох районах області. І вже через певний час на Миколаївщині з’явиться 100 таких вітроустановок. Уже знайшли інвесторів. Крім того, в область прийшли інвестори і для використання сонячної енергії. Ця подія — свідчення ефективної співпраці багатьох зацікавлених у розвитку нашого регіону людей. Зокрема, й обранців від Миколаївщини у Верховній Раді України. Адже саме з легкої руки депутата Верховної Ради України Володимира Наконечного на розвиток альтернативних джерел енергії прийшли інвестиції».

Тузлівського сільського голову Миколу Бізікова також тішить сусідство з вітровими майданчиками. Каже, директор вітропарку «Очаківський» Євген Нікітенко перший запропонував сільській раді руку фінансової підтримки громади. Так, енергетики для села вже полагодили водокачку, придбали нові помпи, поміняли у школі двері тощо.

 

Миколаївська область.

Фото автора.