Екологи і громадськість таки домоглися заборони на ввезення до України найнебезпечнішої отрути XX століття — фосфіду цинку. Українські митниці отримали доповнення до електронного каталогу заборонених товарів, куди ввійшов і цей препарат. До останнього часу в Україну фосфід цинку бочками завозився з Китаю та Індії, а на його основі українські виробники виготовляли такі марки отрут, як «Фосфіт», «Роденфос», «Щурин», «Стрілець» тощо. Через масове їхнє застосування Україна мало не втратила жайворонків. І не тільки. За даними екологів, близько 100 видів птахів і звірів страждають через застосування цього хімічного препарату, що використовується у вигляді протравленого зерна проти гризунів. До того ж понад 30 видів тварин через нього вже потрапили до Червоної книги. Саме фосфід цинку винен у тому, що в ній опинилися ще недавно такі звичайні в Україні ховрашок, хом’як, а також дрохва, степовий орел, степовий лунь і степовий журавель. Поїдаючи отруєних гризунів і птахів, гинуть вовки, шакали, тхори. Небезпечний він і для місцевих жителів і мисливців.

Тим часом отрута, потрапляючи в нірки гризунів, отруює підземні води, що сприяє різним захворюванням людей. Фосфідом цинку також труять бездомних собак у містах, а звірів у зоопарках.
Щоправда, заборона на ввезення такого виду хімії, кажуть екологи, це ще тільки півкроку, котрий має зробити держава. А для того, щоб остаточно позбутися цієї отрути, потрібно, щоб Міністерство екології заборонило застосування фосфіду цинку та препаратів, що його містять. Але тут, зазначають екологи, чиновники поки що ніяк не реагують.
— Незрозуміло, чому в Україні він має державну реєстрацію Мінприроди й під виглядом пестицидів широко реалізується українськими хімічними підприємствами — ТОВ «Компанія «Укравіт» (Київ), ТОВ «Фабрика агрохімікатів» (Черкаси), ТОВ «Нертус ЛТД» (Харків), ТОВ «АПК-Сервіс», ДП «Говерла» (Тернопіль), ПАО «Кримагрохім» (Сімферополь), ЗАТ «Альфахімгруп» (Київ) та іншими, прокоментував ситуацію «Голосу України» еколог Володимир Борейко.
Нагадаємо, фосфід цинку заборонений у країнах ЄС, а також у наших найближчих сусідів — у Росії та Білорусі.