«Голос України» розпитав першокурсників, у яких умовах вони живуть.

Наталія, 18 років, Київський національний університет культури і мистецтв, факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу:

— Мене все влаштовує: дві шафи, шість тумбочок, праска... Шкода лише, що для дівчат спільний душ, а кухня — на поверх вище. Нас у кімнаті — восьмеро. Приблизно годину їхати до університету. Важко було заселятися. Простояла в черзі 16 годин!

Ірина, 17 років, Луцький національний технічний університет, факультет бізнесу:

— У кімнаті нас троє. Побутові умови, як не дивно, дуже задовільні. Найбільше радують душові кабінки. За місяць платимо, здається, 140 гривень. Також є додаткова плата за мийні засоби — 300 гривень на семестр. Заселялися доволі легко і швидко. До вузу йдемо десять хвилин не кваплячись.

Лідія, 18 років, Київський національний лінгвістичний університет, факультет романської філології:

— У моїй кімнаті живуть ще двоє людей. Платити треба 200 гривень на місяць. У день заселення були неймовірні черги, деякі сусіди стояли до вечора за ключем. Крім плати за проживання, більше грошей не вимагали. Умови жахливі! Матраци всі збиті та дуже тонкі, тому доведеться їх, як і меблі, купувати. Про душ узагалі мовчу...  Лише холодна вода, немає дверей, душові — в підвалі. Там дуже холодно і нема світла. Ще в гуртожитку багато тарганів. Як же без них?..

Валерія, 18 років, Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі, факультет міжнародної економіки:

— Побутові умови жахливі, гірше нема куди. Живемо шестеро в одній кімнаті. Коли на дорогах затори, до університету добиратися цілу годину. За місяць платитимемо десь гривень 200. Добре, що більше не вимагають! Тут дуже важко, я ще не бачила такого безладу. Це якийсь прохідний двір. У душі майже немає місця, все брудне, огидне. Ніякого порядку!

Владислав, 17 років, НТУУ «КПІ», факультет інформатики та обчислювальної техніки:

— Умови — більш-менш нормальні, зробили ремонт, і тепер цілком пристойно. Зі мною мешкають троє сусідів. До вузу йти чотири хвилини. Додаткових грошей не вимагали ні під час вступу, ні під час заселення. Тільки якщо я захочу переселитися в інший гуртожиток, то повинен заплатити 1500 гривень. Заселялися швидко й організовано. За прожиття платимо залежно від площі, в середньому — 200 гривень на місяць.

Розпитувала Юлія КОСТЕНКО.

Фото надані героями матеріалу.