Сьогодні урочисто відчинять двері Седнівського навчально-виховного комплексу — одного з найсучасніших освітніх закладів сільської місцевості Чернігівщини. Новобудова нагадує собою більше вишуканий палац, ніж освітню установу.

 

— Це просто фантастика! — так емоційно відгукнувся про цей об’єкт напередодні на прес-конференції народний депутат України Михайло Чечетов, який доклав чимало організаційних зусиль, щоб навчальний заклад нарешті ввели в дію. — Впевнений, це найкраща сільська школа в Україні, справжній храм знань. Мені вже телефонують знайомі з Чернігова, кажуть, що возитимуть туди своїх дітей з міста. Адже тут чудова база і для занять, і для роботи гуртків. А ще можна навіть проводити спортивні змагання європейського рівня. Готовий до початку навчального року і шкільний автобус. Цим будівництвом ми втерли носа всім скептикам, які стверджували, що Євро поховає школу. Це свідчить про те, що влада може влаштовувати мегапроекти в країні, від яких нам залишилися дороги, готелі, аеропорти, стадіони. І водночас може реалізовувати такі фантастичні плани у регіонах, як Седнівська школа.

У навчальному закладі навчатиметься близько 200 дітей із Седнева та його околиць. Автобусом підвозитимуть школярів із Черниша, Клочкова та Нового.

Новобудова у формі тризуба складається із трьох частин. У центральній частині розміщені приміщення загального призначення, на першому поверсі — вестибюль, їдальня з буфетом, комбінована майстерня. На другому поверсі — навчальні класи, кабінети, бібліотека, актовий зал та спортзал. У лівій частині першого поверху розмістилась початкова школа, у правій — дошкільний навчальний заклад на 35 місць. Вихованців останнього теж підвозитимуть із сусідніх сіл.

Крім цього, поблизу навчально-виховного комплексу облаштовані ігрові, спортивні майданчики, тенісні корти.

За сприяння народного депутата України Михайла Чечетова у 2010 році фінансування, а згодом і будівництво об’єкта відновлено.

— На втілення цієї ідеї пішло майже 40 мільйонів державних коштів, — повідомив політик. — Фінансування йшло чітко, за планом. Не було жодних збоїв. Справді, те, що ми маємо, — результат злагодженої роботи єдиної команди від Чернігова до Києва. Тепер усім нам приємно, що зробили такий солідний святковий подарунок до Дня знань.

Виконавець робіт ВАТ «Домобудівник» поєднав славну седнівську історію із сучасністю: створено єдиний комплекс з відновленою парковою зоною, численними пам’ятниками селища.

Чернігівська область.

На знімку: Седнівський навчально-виховний комплекс.

Фото автора.