Понад півмільйона абітурієнтів подали заявки в українські виші, інформує Міністерство освіти і науки, молоді і спорту. Багато вже пройшли відбір до університетів. Не за горами — початок навчального року. Щоб краще тебе підготувати, «Голос України» довідався, як новачки стають студентами в різних країнах.

Україна. У нас посвячення зазвичай проходить 31 серпня або 1 вересня. В актовій залі вузу ректор і декани вітають новоприбулих. Потім старші курси показують програму, підготовлену заздалегідь. Наприкінці торжества новачкам вручають студентські квитки і залікові книжки. А далі як фантазія розіграється — у кожного вишу свої традиції. Про звичаї початку студентського життя нам розповіли учні різних вузів.

Олександра Горчинська, Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка: «Першого вересня нас зібрали в актовій залі, де ректор і декани виголосили напутні слова. Директор Інституту Володимир Різун оголосив, скільки юнаків і скільки дівчат вступили. Насамкінець роздали листівки з гімном університету, ми заспівали. Коли закінчилась урочиста частина, студентів усіх спеціальностей повезли до Михайлівського собору на службу, яку адміністрація спеціально замовляє заздалегідь. Ми тоді ще тільки познайомилися, тому самі нічого не організовували».

Ольга М’ясникова, КНУ культури і мистецтв, факультет режисури і хореографії: «Щороку спеціально для новачків студентський парламент улаштовує концерт із посвяченням, який фінансує адміністрація. Ректор Михайло Поплавський організовує великий концерт із сучасними українськими зірками прямо біля університету. Внутрішнє посвячення кафедри театрального мистецтва відбувається через тиждень після початку навчання. Для першого курсу влаштовується капусник, мета якого — познайомити новачків з колоритом нашого універу, кафедрою та педагогами. Першокурсники теж готують номер у комедійному жанрі про ситуацію, в якій вони опинилися, — початок студентського життя, гуртожиток, дивування всьому навколо. На капуснику всі сміються, педагоги і старшокурсники вже бачать потенціали новачків. Саме посвячення — це врочисте помазання гримом задоволених пичок першокурсників. Вони також намагаються виконати гімн усіх студентів. Потім роздають студентські квитки й відпускають на волю. Але тут зазвичай починається найцікавіше — усі п’ять курсів ідуть у дворики і вже там відбувається справжнє знайомство. Кінець вечора передбачити важко: розганяння п’яти творчих курсів міліцією, ранок у незнайомій квартирі, новий роман — усе цілком природно».

Павло Кандрін, НУ «Львівська політехніка», факультет метрології та інформаційно-вимірювальних технологій: «На жаль, посвячення у студенти ми не проводили, бо не були добре знайомі між собою і зі старшими курсами. В нашому університеті не всі групи влаштовують собі посвяту. Більшість може щось організувати після закінчення першого курсу. Але теж не завжди. Усе залежить від колективу».

За кордоном також є цікаві традиції посвячення у студенти.

США. Вступні іспити в університети американці не складають. У США новачок вступає після коледжу, тому процедура прийняття в студенти проходить разом із врученням атестатів про закінчення попереднього навчального закладу. На врочистий захід у Гарвард та інші престижні університети США новоспечені студенти приходять у чорних (рідше — у синіх) мантіях і спеціальних академічних шапочках — конфедератках. Кожному з них вручають сувій з оцінками, який і є пропуском до обраного університету.

Студенти багатьох вузів США об’єднані у «фратрії». Після офіційної частини посвячення першокурсники знайомляться із братствами і сестринствами. Співтовариства студентів створені в основному для того, щоб допомогти першокурсникам швидше влитися в життя університету, звикнутися з укладом, структурою, вимогами навчального процесу.

Велика Британія. У найпрестижніших навчальних закладах Великої Британії — Оксфорді й Кембриджі — для першокурсників улаштовують урочисту церемонію посвячення. Максим Герасименко, Оксфорд, випускник програми «Магістр бізнес-адміністрування», розповідає: «Під час посвячення всі нові студенти, одягнені в «sub-fusc» — парадну форму (для чоловіків це білий метелик, біла сорочка, темний костюм і «gown» — довга чорна жилетка магістра), беруть участь в урочистій формальній процедурі. Вона проводиться в центрі міста в Шелдонському театрі англійською мовою та латинню».

Зазвичай студентські ради влаштовують для першокурсників спеціальні вечірки. Адміністрація вузу в неформальному спілкуванні старшокурсників і новачків участі, як правило, не бере. Вранці студенти, ледве прокинувшись, ідуть на навчання: прогулювати в англійських університетах не заведено.

Італія. Посвячення відбувається за стародавнім звичаєм студентського братства — «Гольярдії». Нинішні «Гольярдії» улаштовані так: кожний університет має свій орден, главу, строгий ієрархічний лад. Існування братства необхідне для святкування Дня першокурсника. У перший тиждень листопада старшокурсники придумують завдання для новачків, які зобов’язані виконувати волю старших. Уранці першокурсники йдуть у свою колишню школу і «визволяють» учнів останнього класу, забираючи їх на веселощі в місто. Увечері великий магістр студентського братства організовує вечірку для першокурсників. За традицією, першокурсник до посвячення — це «бридка й нечиста тварина», яку, перш ніж увести в пристойне студентське товариство, потрібно добре очистити. Тому їм дають випити неймовірну кількість вина. Після «очищення» новачок стає справжнім студентом і приймає вітання.

Тепер ти більше знаєш про студентські традиції. Випробування для першокурсників не такі вже й складні, як здавалися. «Голос України» бажає тобі вступити й отримати яскраві враження!

Новоспечені студенти Київського національного університету культури і мистецтв.

Посвячення у Гарварді.

Оксфордські парубки.

Фото автора та з архіву «Голосу України».