Олена Мор’єва, 18 років, Національний університет харчових технологій, факультет біотехнології та екології:

Найважче мені було пристосуватися до нових умов, викладачів та складних предметів. Адаптувалася близько двох місяців! Найлегше знайшла спільну мову з одногрупниками. Щодо навчання: треба поводитися гідно й обов’язково ходити на пари, а не розважатися. Не можна потрапляти в «чорний список» викладачів: буде дуже несолодко. І намагайся все робити вчасно — це обов’язкова умова навчання у вузі!
 
Олексій Парфенюк, 21 рік, НТУУ «КПІ», інженер:
У перші дні важливо познайомитися зі своєю групою! Раджу ходити на всі пари. Покажи себе з кращого боку перед викладачами, а далі можна розслабитись. У першому семестрі відраховують найбільшу кількість студентів! Допомагайте одне одному, адже кожен знає якийсь предмет краще. Треба, щоб у групі була взаємовиручка! Спілкуйся зі студентами старших курсів своєї спеціальності. Саме вони допоможуть: розкажуть про викладача, дадуть свої конспекти, шпори, курсові і т. д.
 
Анастасія Гудзь, 21 рік, Київський міжнародний університет, факультет журналістики:
Найголовніше —  знайти однодумців. Деякі «кадри» поводитимуться так, ніби все тут знають і взагалі найкращі. Це інстинкт самозахисту, насправді такі люди слабкі, не зважай на них. Будь собою. Більше слухай, ніж розповідай. Кожен хоче себе показати, але роби це так, щоб не здатися вискочкою. Викладач теж придивляється до кожного. Є повно часу, щоб себе проявити, адже перший курс — тільки початок.
 
Богдан Колос, 21 рік, Кам’янець-Подільський національний університет ім. Івана Огієнка, факультет дизайну рекламних технологій і поліграфічної продукції:
На першому курсі треба бути привітним і намагатися завести якомога більше знайомств, особливо зі старшими: далі в них можна буде брати цінну інформацію. На семінарах говори за темою, показуй індивідуальність. Читай додаткові статті та заробляй бонусні бали своїми доповненнями. У групі головне — показати характер і товариськість. Треба знайти друга, якого знатимеш краще, ніж усіх. Це — моральна підтримка завжди. Не «ботань». Розум цінується більше, ніж просто зазубрена інформація. А ще на першому курсі завжди є якісь гуртки чи щось на зразок КВК. Намагайся і там «засвітитись»: знайдеш не тільки нових друзів, а й зав’яжеш гарні стосунки з викладачами, які потім відпускатимуть тебе з пар.
 
Євген Ліфінцов, 18 років, студент НМУ ім. О. Богомольця, стоматологічний факультет:
Мене зробили старостою потоку. Це не найлегший початок студентського життя, однак із часом я адаптувався. Деколи посада мене рятувала — наприклад, на складанні іспитів. Протягом року я себе зарекомендував як відповідальна особистість, тож деякі викладачі ставили оцінки на халяву. Готуватися, звичайно, треба, але так вони тебе підтягнуть у відповіді, а не завалять. А взагалі кожен має взяти старт по-своєму, бо всі ми — різні люди.