Те, що «кожна стіна — двері», довели члени садівничого товариства «Околиця», землі якого розташовані в Бориспільському районі. Тут столичний лікар Олексій Оксеньчук 2007 року придбав наділ в 0,09 га, здійснивши тим самим свою мрію.

Захотів власник елементарного: провести геодезичні роботи, отримати кадастровий номер, розробити технічну документацію. А після цього вже закласти сад. Підписав відповідну угоду із землевпорядником. А невдовзі той розкрив приголомшливу таємницю: земля, на яку у нього є державний акт на право приватної власності, — не його земля.

На клаптик чорнозему, згідно з базою даних держкадастру, виявилося, технічну документацію, акт отримало ТОВ «Обрій-Супер» (назву змінено. — Авт.). Міжрайпрокурор на заяву слуги Ескулапа підтвердив: господар вашої землиці дійсно товариство з обмеженою відповідальністю, але нічого вдіяти не можемо, бо документи на ділянку із районного управління земельних ресурсів зникли.

Не Оксеньчука це справа — докопуватися, з чиєї вини горіли та пропадали із земельних відділів акти у ті роки. Слідчий же міліції на вимогу «ока государевого» знайти винних у Борисполі розписався в безсиллі: відповіді від підозрюваних у шахрайстві на його запити не надійшли, тому відмовлено в порушенні кримінальної справи...

А тим часом «Караул, грабують серед білого дня!» закричали 27 із 94 власників ділянок «Околиці». Причому, ділянок, засаджених деревами і кущами, огороджених і облаштованих, з електрикою та водою. Люди спочатку створювали собі комфорт, гадки не маючи, що акт на право приватної власності на землю не гарантує безумовного права на годувальницю. Потрібно отримати ще кадастровий номер. Оксеньчук на відміну від «старожилів» подбав про цей важливий документ до того, як закладати сад. За ним потягнулися за документом до райцентру інші. Але запізнилися: ділки випередили їх, невідомо яким чином отримавши той самий кадастровий номер на десятки наділів.

Про це обдуреним повідомили із районного управління земресурсів: «Ваша ділянка накладається на сусідню ділянку». І на ту «сусідню» саме ТОВ «Обрій-Супер» мав відповідні документи.

Це нахабно стверджував журналістові представник товариства, що прибрало до рук чужу нерухомість. «Нехай тепер наші опоненти доводять, що володіють ними законно», — кинув пихатий юрист.

Про цю оборудку «Голос України» розповів у статті «Землепродавці» два роки тому. І пообіцяв інформувати читачів про результати судового процесу, на якому захисником інтересів членів садівничого об’єднання виступила таки Бориспільська міжрайпрокуратура.

Підсумок, гадаю, втішний для обох сторін, надто для послідовників великого Симиренка: відповідачі (ТОВ «Обрій-Супер» і Ко) не претендують на земельні ділянки, що знаходяться у власності або користуванні 26 позивачів та третіх осіб (10, 23 га). Землепродавці не вчинятимуть будь-яких дій, спрямованих на позбавлення прав законних господарів на їхні наділи.

Це зафіксовано у мировій угоді між сторонами, визнаній Бориспільським міжрайонним судом.

...Вочевидь, не цвіли б сьогодні яблуневі та вишневі сади на території «Околиці», якби не поява там Олексія Оксеньчука із заповітною мрією. Якби він не підняв на боротьбу за свою власність колег та професіоналів із прокуратури. Так і задихнулося б під «накладеною сусідньою ділянкою» виплекане і збудоване за десятиріччя працелюбними садівниками.

Київська область.