Представники Міжнародної організації захисту тварин «Чотири лапи» конфіскували з приватного зоопарку ведмедика і повернули матері.

Заплатив 500 доларів

Сцену відлучення від мами маленької ведмедиці на кличку Настя хтось зафіксував на відео. Її показали по телебаченню. Спокійно дивитися записані кадри може тільки людина з байдужим серцем. Ведмедиця мало не рознесла вольєр, побиваючись за своїм дитям. Фахівці кажуть, що у ведмедів надто сильний материнський інстинкт. Відео передали у Міжнародну організацію захисту тварин «Чотири лапи». Там провели власне розслідування. Як тільки встановили, що Настя знаходиться на Вінниччині, одразу вирушили рятувати тварину. 5 липня конфіскували ведмежа з приватного зоопарку і того ж дня повернули у Луцький зоопарк.

— Відео про те, як у ведмедиці забирають ведмежа, нам передали небайдужі люди, — розповів кореспонденту «Голосу України» керівник Міжнародної організації захисту тварин «Чотири лапи» Амір Халіл. — Директор Луцького зоопарку нам пояснив, що маленьку ведмедицю вони передали у добрі руки. Сказав, що обміняли її на іншу тварину. Але його заступник не приховував, що насправді Настю продали. Навіть суму назвали — п’ятсот доларів.

За словами співрозмовника, дізнатися від адміністрації Луцького зоопарку, куди саме повезли ведмежа, їм так і не вдалося. Адресу назвали природолюби. Як з’ясувалося, з власником Гайсинського зоопарку Олександром Поповичем Амір Халіл знайомий. Їхня зустріч відбулася наприкінці минулого року, коли працівники цієї організації визволяли з неволі ведмедицю Розу на околиці райцентру Літин на Вінниччині. Пан Попович допомагав тоді Аміру вести переговори з власником ведмедиці. Тепер тварину довелося відбирати у нього.

На зустріч із представниками «Чотирьох лап» Олександр Попович так і не з’явився. Працівники зоопарку пояснили, що він у відпустці. З ним також мали намір зустрітися представники екологічної інспекції в області.

— Ми третій день чекаємо, — каже заступник начальника відділу інспекції Олександр Мельник. — Маємо завдання перевірити умови утримання тварин. Однак власник зоопарку за цей час не з’явився жодного разу.

Ведмедика конфіскували без присутності його хазяїна. Як пояснив Амір Халіл, попередньо, у телефонній розмові пан Попович погодився на вилучення тварини.

— У нас є дозвіл Міністерства екології, — каже пан Амір. — Наша організація підписала з українським міністерством договір про співпрацю. Ним передбачено, що «Чотири лапи» мають визволити з неволі й перевезти у реабілітаційний центр «Синєвир» на Закарпатті усіх ведмедів, що утримуються у неприродних умовах.

Тварини отримали сильний стрес

— Від мами-ведмедиці, а не від людей, маленька тварина має навчитись, як виживати, — каже представник організації «Чотири лапи» австрієць Ніколас Ентро. — Мама має навчити, як і що їсти, як полювати, як захищатись, як лазити по деревах. Доведено наукою, що ведмежа після народження має залишатися з мамою протягом двох років. У даному випадку Настю відлучили через чотири місяці після народження. Найбільша шкода, якої завдали в цей момент, — травмували психіку. І ведмедиця, і її дитя отримали сильний психологічний стрес. Ви ж бачили, як біснувалася ведмедиця у клітці. Тому ми стежитимемо за їх адаптацією.

Амір Халіл, ветеринар за фахом, передбачає, що з часом фахівцям стане зрозуміло, чи зможуть надалі бути разом Настя з мамою. Хоча він переконаний, що так воно й станеться. «Тварини все одно відчують одна одну, — каже Амір Халіл. — Для них створимо спільний вольєр».

Від морозива заболів живіт

Перед тим, як забрати Настю з клітки, її приспали. Сонну тварину Амір узяв на руки і переніс у спеціальний ветеринарний автомобіль. Там ведмедицю поклали на медичний стіл і обстежили.

— Настя відстала у вазі, — одразу сказав ветеринар. — У неї діарея, бо відвідувачі годують її морозивом. Воно містить різноманітні добавки, від яких у ведмедиці болить і надимається живіт, погано працюють органи травлення. Ви ж звернули увагу: вона постійно стогнала у клітці. У тварини пошкоджені зуби. Зате серце здорове, працює, як годинниковий механізм.

Факт порушення правил утримання тварин у неволі зафіксував також представник екологічної інспекції у Вінницькій області Олександр Мельник. «Працівники зоопарку пояснюють, що ведмідь поки що перебуває у карантинній зоні, мовляв, надалі для нього будуть кращі умови, — каже пан Мельник. — Навіть якщо це так, то для карантинної зони умови теж не відповідають установленим вимогам».

— Для мами та її Насті потрібен спільний вольєр, — каже керівник прес-центру Національного парку «Синєвир» Наталія Цендра. — У нас поки що такого нема. Території достатньо для його облаштування. Але на це потрібен час. Не так на створення вольєра, як на оформлення і погодження документів. Згоду на створення такого вольєра дав один з природолюбів, який має землю під Києвом. Саме там плануємо тимчасово розмістити ведмедицю і її дитинча.

 

Вінницька область.

Фото автора.

Довідково

У нашій державі в неволі утримують 97 бурих ведмедів. Усіх їх мають намір визволити представники Міжнародної організації «Чотири лапи». Штаб організації розташований у столиці Австрії — місті Відні.

Реабілітаційний центр для бурих ведмедів створили в Україні торік за кошти Мінекології. Знаходиться він у Міжгірському районі Закарпаття.

Що тварина відстала у вазі, Амір Халіл відчув, як тільки взяв її на руки.